Annons:

Sök

Annons:

En stor kulturröst har tystnat alldeles för tidigt – minnesord över Maja W Enqvist

Kulturprofilen Maja Westberg Enqvist avled i söndags efter att ha drabbats av en hjärnblödning. Hon sörjs nu av många. Foto: Privat

En stor kulturröst har tystnat alldeles för tidigt – minnesord över Maja W Enqvist

I januari 1989 flyttade Maja Westberg Enqvist till Gullringen. Hon blev en stark kulturprofil i trakten i över 30 års tid. Eller som hennes man Anders självklart beskriver det:
– Hon var motorn bakom allt.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Säg något hon inte gjort, Maja Westberg Enqvist. Hennes liv var fyllt av konst och kultur och ett starkt patos för vad som var rätt och fel. 

1989 flyttade hon tillsammans med sin Anders Enqvist från storstaden till lilla Gullringen. Av en slump blev det just Gullringen, men där rotade man sig och fick inom några år även två barn. Nollåttorna blev Gullringsbor.

Över 30 år har gått sedan dess och det är nog få i Vimmerby kommun som inte känner till Maja Westberg Enqvist. Mest känd är hon nog från alla sina insatser på Komedianten och som lärare på folkhögskolan.

Redan 1991 blev hon en del av Komedianten och sedan dess har hon haft ett finger med i nästintill allt som skett på teatern. Hon var alltid där, fixade det mesta. Hon var en stor anledning till att Komedianten öppnade upp på julafton för den som var ensam. Det säger kanske precis allt om hur hon var som person. Glad, öppen – och med ett ofantligt stort hjärta.

– Vi väljer att ha öppet för alla och det skapar en gemenskap. En gång kom två herrar från Kisa på besök och de hade letat efter Janssons frestelse överallt. Det var slut så de kom dit och upptäckte att vi hade det de önskade sig. Då blev deras jul räddad, berättade Maja W Enqvist för vår tidning.

Komedianten blev som ett andra hem, för både henne och Anders. 

Var konstnär

Till helgen återkommer Gullringsdagen efter en tids frånvaro. Hur den kom till från första början? Självklart var det på Majas initiativ.

– Det går inte, sa alla. Men hon fixade det. Det var väldigt mycket många andra inte trodde var möjligt, som hon genomförde, berättar Anders Enqvist. Några exempel är Stadsvandringarna i Vimmerby och Skogsvandringarna i Gullringen.

1995 skrev Maja sagan om Gullringstrollet. Till hösten var det meningen att Komedianterna Maja och Anders skulle låta förskolebarnen i Vimmerby få komma till Gullringen och träffa Trollet och Sagotanten, en upplevelse som bygger på boken om Trollet. Nu tänker Komedianterna genomföra det ändå.

– Vi får sy ihop en annan lösning, så det blir av. 

Hon hjälpte ungdomar med problem och fanns alltid där för människor som hade bekymmer rent generellt.

– Hon var den där klippan som alla kunde luta sig mot. Hon har stöttat andra så himla mycket. Hon var med, precis överallt. Jag kanske har synts mest, men det är Maja som har gjort mest. Hon var alltid där och fixade allt för alla.

Hon var själv konstnär och ställde ut titt som tätt. Men det jag minns mest från det var att hon alltid hörde av sig när det var dags för hennes seniorer på folkhögskolan att hänga sina alster på Warmbadhuset. Hon har gjort så mycket att allt omöjligtvis kan få plats i den här i texten. Hon engagerade sig politiskt, men mest pliktskyldigt. För det var sådan hon var, hon var där.

Maja var aldrig sjuk, men när hon en gång var det märktes det.

– Personalen på folkhögskolan fick panik. Hon var ju aldrig sjuk och när käglorna föll stod hon alltid där. 

"Motorn bakom allt"

Den 1 juli, en dag som alla andra, fick Maja en kraftig hjärnblödning.

– Vi höll på att packa våra resväskor, berättar Anders. 

Maja vaknade aldrig mer. 

– Man försökte väcka henne efter att hon varit nedsövd, men hennes vakenhet bestod i att hon öppnade ena ögat. Vi har kunnat förbereda oss i sex veckor på det värsta, men när ett faktum är ett faktum blir det ändå en chock. 

En stor kulturröst i trakten har därmed tystnat alldeles för tidigt. Maja Westberg Enqvist avled i söndags. Hon blev endast 60 år gammal. Maja sörjs av många men inte minst av sin make Anders och parets två gemensamma barn. 

Hur önskar du att hon blir ihågkommen?

– Jag brukar säga att man ska hylla den som hyllas bör. Så är det verkligen i det här fallet. Hon var motorn bakom allt, säger Anders Enqvist.

Denna text publiceras i samråd med Maja Westberg Enqvists familj. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: