Annons:

Sök

Annons:

KRÖNIKA: Stadshusets allmänna tolerans för mänskligt vansinne

Det var just en snygg långhelg Vimmerby kommun skickade ut sina medarbetare och medborgare till. 19 miljoner ska sparas på de äldre, sjuka och behövande. 12 miljoner på barnen och de lärande. Det blir sämre för medarbetarna, sämre för barnen, sämre för vårdnadshavare, sämre för anhöriga, sämre för alla.

Annons:

Ingen har någon aning om var de ska hitta sparmiljonerna som krävs. Rektor Josephine Svensson säger att det inte går. Politikerna i socialnämnden säger att det inte går.

Sänkt skatt någon?

Mycket sticker ut i Vimmerbys nya akuta ekonomiska kris (har någon kunnat hålla räkningen?). Det borde inte gå att bli förvånad i denna träskmark – jag blev ändå chockad av flera delar.

 *

I en organisation som satsat stenhårt på ledarskapsutbildning i snart tio års tid får medarbetarna alltså läsa att deras verksamhet kan läggas ned i media. Det är verkligen sensationellt. Hur kan det få hända? Finns det ingen i ledningen som tänker?

Förkastligt, sa en av de anställda. Fakturera mer, sa Leijonram till Erica Grawé.

Jag minns ett mejlsvar från Carolina Leijonram 2015. Ni som var med då, ni minns. Kommunen ville lägga ned fyra skolor och två förskolor och allt och alla brann. I en intervju 2015 sa Carolina Leijonram att ledarskapsprogrammet var en ”förutsättning för att lyckas med ekonomin”. Åtta år senare – med fortsatta årliga miljonkostnader för samma ledarskapskonsult – är alltså ekonomin i kommunen fortfarande lika misskött.

 *

Räddningsplankorna har försvunnit, en efter en. Först tjänade kommunen pengar på frikostiga ersättningar för flyktingar och sedan fick man frikostiga bidrag under coronapandemin. Utvecklingen på börsen, statsbidragsgenerösa S-regeringar och låga räntor var andra faktorer som sminkade grisen – innerst inne visste alla att grisen, död och förruttnad, låg kvar längst in i slakthuset. 

Skatten är redan bland de högsta i södra delen av landet. Den vidlyftiga tjänstemannaorganisationen huggen i sten. Det enda som tycks vara kvar är försämrad verksamhet och service för medborgarna. Om vi inte har råd med varken våra barn eller äldre – vem har Vimmerby råd med? Finns det något existensberättigande för en kommun som så fatalt misslyckats med sitt grundläggande uppdrag i så många år?

 *

Jag tänker på fler saker efter den mörka onsdagen i Vimmerby den 17 maj, dagen före Kristi himmelsfärd.

På åtta år har Vimmerby kommun ökat antalet årsarbetare med 359 personer. Säg att vi räknar med en låg lön: 25 000 kronor. Och så tar vi bara arbetsgivaravgiften på 31,42 procent – ingen pension. Då handlar den ökade kostnaden för antalet medarbetare på 142 miljoner kronor under ett år. Det är ungefär en tiondel av kommunens budget.

HR-chefen, Marie Halldéns, huvudförklaring till 359 fler årsarbetare är 150 fler barn i förskola och skola. Den som får ihop den ekvationen vinner Nobelpriset. Lycka till!

Hur Halldén ser på den dramatiska ökningen vill hon inte svara på och några följdfrågor går inte ställa för Halldén har aldrig gjort en telefonintervju under sina fem år som kommunens näst högsta tjänsteman. Den som får Halldén att svara på sina frågor vinner Stora Journalistpriset. Lycka till!

Jag tänker på den effektiviseringsgrupp som tillsattes i juni 2022, men sedan i stort sett aldrig träffades. Jag tänker på den av många upprepade lögnen om ”att det sker ett kontinuerligt effektiviseringsarbete” i en organisation vars kostym växer med flera storlekar varje år.

Varför vägrar kommunala företrädare svara på frågor och varför väljer de att ljuga?

Det är så mycket som är galet och respektlöst, men jag kan inte komma på någonting – varken i verkligheten eller i fiktionen – som går att jämföra med Centerpartiets och Vänsterpartiets plötsliga öppning för att lägga ned skolor på landsbygden.

Vice kommunalrådet Jacob Käll blev politiker för att skolan i Djursdala var hotad. 2015 ifrågasatte C och V precis allt som hade med skolnedläggning att göra, bland annat för att den drastiska åtgärden inte ens skulle spara några pengar.

Nu kan alltså samma skolor försvinna. Med C och V vid makten. För att spara pengar och trots att det inte går att spara pengar på att lägga ned skolor.

”Något budskap har jag inte. Men jag vill gärna sprida en allmän tolerans för mänskligt vansinne”, sa Astrid Lindgren.

Det är tragikomiskt att det är just detta Vimmerby kommun tagit fasta på.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: