Annons:

Sök

Annons:

KRÖNIKA: Hur svårt ska det vara KLT?

Krönikören Magdalena Lidestam riktar stenhård kritik mot KLT.

KRÖNIKA: Hur svårt ska det vara KLT?

Ju mer jag reser kollektivt, desto mer uppskattar jag bilen som färdmedel. Eller rättare sagt: ju mer jag FÖRSÖKER resa kollektivt, desto mer föredrar jag egen bil. Varför? Jo, kollektivtrafiken här i Kalmar län är nämligen kass!

Annons:

Den här texten skriver jag i affekt. Man ska egentligen inte skriva i affekt, jag vet, men det går tyvärr inte att låta bli. Jag är irriterad. I skrivande stund är det måndag 21 augusti, det är sen eftermiddag. Idag var det skolstart för många, så även för min yngste son.

Han började idag på gymnasiet i Linköping och redan igår försökte vi därför kolla upp tidtabell för tåg och buss inför kommande resor. Det visade sig vara svårt. I KLT-appen var det snudd på omöjligt att få klarhet. Röda utropstecken överallt och oklart vilka hållplatser man skulle söka på. Minst sagt rörigt.

Vi försökte istället hitta tidtabell på hemsidan, men där fanns bara sommartidtabellerna som var giltiga t o m 20/8 (i förrgår). Den snälle storebrodern erbjöd sig tack och lov att skjutsa sin lillebror med bil denna första skoldag. Problemet löst. Idag. 

*

Nyss kom killarna hem från Linköping. Sonen hade fått sitt skolschema och vi gjorde ett nytt försök att kolla tåg/busstider. Det visade sig vara ännu mer hopplöst idag!!! KLT-appen betedde sig hur konstigt som helst och visade att det går ett tåg i minuten mellan Överum- Linköping. Givetvis var det något fel i appen.

Gick istället in på KLT:s hemsida för att kolla den nya tidtabellen som ska gälla fr o m idag. Det finns ingen sådan. Bara den inaktuella. Läser också ett meddelande på hemsidan som informerar resenärer om att alla nya fysiska tidtabeller som ska sitta vid tåg- och busshållplatserna är försenade.

De aktuella kommer sättas upp först i början av september(?!). Var sjuttsingen ska man hitta aktuella tidtabeller, undrar jag? Ska alla resenärer tvingas ringa kundtjänst för att få klarhet? Eller gissa? Hålla tummarna och hoppas på att bussarna går ungefär som tidigare? Fast det gör de ju tyvärr inte och det är nästa grej som väckte min irritation idag. 

Efter en bra stunds letande på hemsidan kom jag äntligen till en sida där alla ändrade turer fanns listade. Expressbuss 185 som tidigare avgått i lämplig tid 07:00 visade sig vara ändrad till en senare tid, med ankomst till Linköping alldeles för sent för att det ska funka med skoltiderna. Likaså expressbussen för hemfärd. Den ska nu gå en timme senare än förut. Förutsättningarna för pendling till gymnasiet är nu helt annorlunda än tidigare. Kraftigt försämrade. Nu blir det avfärd väldigt tidiga mornar och hemkomsten kommer ofta bli sen kväll som det verkar. 

*

Det måste vara många som drabbas av dessa förändringar. Skolungdomar, personer som pendlar till jobbet. Det vore väl lämpligt att fortsätta ha turer där man är framme vid kl 8 och att resan hem går vid strax efter 17, så som det var tidigare? Det passar ju med vanlig kontorstid.

Tänk om vi hade vetat att dessa ändringar skulle komma. Då kanske valet av gymnasieskola hade blivit ett annat val. Sedan är ju expressbussen jämfört med tåget trots allt relativt pålitlig. Tjustbanan, där man aldrig riktigt vet om det ska komma något tåg eller inte, om det kommer någon ersättningsbuss eller inte och hur kraftig förseningen blir. Något KLT brukar kunna vara rätt dåliga på att informera resenärerna om. 

Jag vet inte hur många gånger tågen blivit inställda vid mina försök att åka kollektivt till jobbet. KLT brukar förklara inställda tåg med att det är fel på tågen eller fel på vädret. Det är fordonsbrist, solkurvor, höstlöv, ishalka, blåst mm. Personalbrist kan det också vara. Oavsett orsak så är det ett helt hopplöst och opålitligt färdsätt. Inget att överhuvudtaget överväga om det finns en tid att passa. 

Bussarna är inte heller pålitliga. Jag vet inte hur många gånger genom åren som bussarna avgått alldeles för tidigt (2-10 minuter!) med konsekvensen att jag har fått använda bilen för att rädda situationen. Vad gör alla de som inte har tillgång till bil undrar jag? Inte speciellt kul att vara strandad någonstans när sista bussen för kvällen redan gått. Dessutom flera minuter före utsatt tid enligt tidtabell, och man missar den fast man varit på plats i tid. Helt oacceptabelt. Trots att problemet är väl känt hos KLT så upprepas det gång efter annan. 

*

Jag är som sagt irriterad. Hur svårt är det att som bussförare invänta rätt klockslag för avgångstid innan man kör iväg? Hur svårt kan det vara att administrera nya tidtabeller i tid, både på hemsidan och till hållplatser? Vetskapen om giltighetstiden på tidtabellerna kommer väl inte som en överraskning? Hur svårt kan det också vara att i god tid meddela förändrade turer? En annan fråga är varför de avgångstider som är allra bäst lämpade för skol- och arbetspendling måste ändras? 

Om man inte ens kan ha en så pass fungerande kollektivtrafik att personer utan körkort vill och kan resa med kollektivtrafiken, hur ska någonsin personer som har bil och körkort kunna motiveras att välja tåg eller buss? Valet att ta bil är ju enkelt när kollektivtrafiken fungerar så dåligt. 

Vad säger ni som är ansvariga regionpolitiker och tjänstemän? Är ni nöjda? Ser ni överhuvudtaget problemen och vad gör ni i så fall åt det? Vi skattebetalare förtjänar ett svar på frågan. Vi är nämligen många som är missnöjda. Kollektivtrafiken behöver fungera i verkligheten och inte bara på pappret.

Magdalena Lidestam
Fotnot: Magdalena Lidestam bor i Överum, är fyrabarnsmor och folkhälsovetare. Hon jobbar idag på Arbetsförmedlingen i Västervik som arbetsförmedlare, främst inom arbetslivsinriktad rehabilitering. Hon har tidigare varit politiskt aktiv för Moderaterna i Västervik och är numera distriktsordförande för Medborgerlig Samling i Kalmar län. Magadalena Lidestam har ett stort intresse för samhällsfrågor och skriver en krönika i månaden för vår tidning. Åsikterna som framförs är skribentens egna. 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: