Annons:

Sök

Annons:

GLENNFALK: Hur hade attraktionskraften varit om staden byggts annorlunda?

Krönikören Micael Glennfalk.

GLENNFALK: Hur hade attraktionskraften varit om staden byggts annorlunda?

Hur hade Vimmerbys attraktionskraft varit om staden byggts annorlunda?
Missförstå mig inte, älskar mitt Vimmerby, men så här mitt i sommaren tar man sig ändå en funderare på hur mycket vatten betyder för en stad.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Våra kuststäder, Västervik, Oskarshamn och Kalmar till exempel har en fantastisk fördel av vattnet. Behövs egentligen ingen annan attraktion för att locka besökare till staden, och i förlängningen hög attraktionskraft för inflyttning.

Men det behövs inte ett helt hav som granne – det kan räcka med en större sjö, som Mariestad bredvid Vänern, eller Falun bredvid Runn.  Även åar gör skillnad, se hur Trosaån ger Trosa en vackrare karaktär.

***

Då funderar jag på hur Vimmerby hade sett ut om staden placerats med Stångån rinnande tvärs igenom. En stensatt Stångån, med promenadvägar och restauranger, caféer och butiker utmed kanterna, med gamla vackra hus intill och med en småstadsbebyggelse som sträckte sig upp från Stångådalen, upp mot kyrkan och upp mot Vimarvallen.

Hur mycket hade detta inte höjt Vimmerbys attraktionskraft. Jag vet att man inte tänkte så förr. Och kunde inte tänka så när hela stångådalen var sjö och man beslöt bygga på högsta punkten, åsen runt kyrkan. Vatten var något man inte ville ha nära då. Det blev naturligt att staden sträckte ut sig på åsen och arbetade ut sig åt sidorna. Sjön, som måste ha varit förlängningen på Krön sträckte sig ganska stor med Stångån som strömfåra mitt i. När Östra Ceos byggdes fick man ta bort sex meter djup lera innan man nådde fast mark och fylla ut med stenkross från Krönsmon. Och Länsstyrelsen tyckte Tallholmen låg för lågt för tiotusenårsregn och begärde en höjning och en invallning innan bygget.

Så visst hade det varit svårt att anlägga en stad utmed kanterna på Stångån. För att inte säga omöjligt när det begav sig.

***

Men idag då? Hur ska stan växa? Går det  att närma sig Stångån idag? Nybble, vid Stångån, var det tal om ett tag när stadsarkitektkontoret skissade på en stadsdel bredvid ån. Reningsverket och Åbro blockerar ena sidan vid infarten från 23:an och Tallholmen är heller ingen bra plats att placera en stadsbebyggelse på. Nej, det är nog så att vi får ge upp Stångån som en å som löper genom stadsbebyggelse. Av flera skäl, inte minst risken för översvämning vid skyfallsregn.

Men vatten kan vi ändå nå. Vi har både Nossen, som exploaterats fint nu med ett bostadsområde med utsikt över sjön, och vid Borstningen finns det också planer på strandnära bebyggelse. Vi har Krön där Vennebjörke Park erbjuder ett kvarter nära sjön för boende året runt.

Vi har ju välsignats med så många stadsnära sjöar i Vimmerby, att vi borde kunna utnyttja viss del av dessa för bebyggelse av villor, inte bara sommarstugor.

***

Flyttar vi ut oss från staden till de mindre tätorterna har Storebro en lyckad bebyggelse vid Dammen och ett större relativt nytt bostadskvarter vid sjön Gissen. Sådant höjer!

Södra Vi har möjlighet att komma nära sin sida av Krön och Djursdala Juttern. Länsstyrelsen tog för snart tio år sedan en plan om LISS-områden. Minns inte vad bokstäverna stod för men det innebar att man utsåg ett antal sjöar där man skulle se positivt på en bebyggelse nära sjön. Det var sjöar som fanns nära samhällen och man såg att det skulle bidra till inflyttning och underlag för servicen i den närliggande tätorten. Så exempelvis sjön Solnens västra sida, mot Solnehult skulle kunna exploateras med motiveringen att det skulle gynna servicen i Storebro. Redan idag är det relativt enkelt att nå badplatsen i Solnehult för Storebroborna.

Om det blir av står skrivet i stjärnorna. Det är framförallt privata markägare som ska ha viljan och ta initiativ till att nåt sker i den vägen.

Allemansrätten då? Ja, vi har tillräckligt med mark nära sjöar där allmänheten har fri tillgång. Ser man till samhällsutvecklingen i stort för ett kommun som Vimmerby så gynnas den av ett varierat utbud av tomter och bostäder, och då är strandnära boende något som många finner attraktivt. 

Fotnot: Journalisten, entreprenören och f.d. kommunalrådet (m) i Vimmerby (2010-2015) Micael Glennfalk, skriver återkommande krönikor i vår tidning, där synpunkter på politik och samhällsföreteelser lokalt, regionalt och nationellt framförs. Krönikörens åsikter är alltid hans egna.

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: