Annons:

Sök

Annons:

GLENNFALK: Inget av de etablerade partierna såg konsekvenserna av invandringen

Under de tio första åren på 2000-talet bedrevs politiken tyst och i sakta mak i Vimmerby kommun. Sedan dess har det varit fart, fläkt och – omskakande konflikter.
Det går inte att hitta en orsak till detta, väldigt mycket har hänt på ett tiotal år.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Att majoritetsblock inte går säkra vet vi sedan 2014, men inte heller enskilda partier går säkra. Fråga liberaler och miljöpartister.

Minsta gemensamma nämnare till att blocken bryts upp stavas SD, Sverigedemokraterna. De har haft år av framgång och ökat sin väljarbas också lokalt sedan de för första gången kom in i fullmäktige.

Så SD har inte bara förändrat den politiska bilden i Sverige, utan också lokalt. Och skapat en lokal debatt av en nationell fråga.

*

2015 kunde socialdemokrater och moderater bilda majoritet i kommunen och SD blev då inte vågmästare. 2019 kunde centern, moderaterna och kd åter bilda ett block, inte heller då kom SD in i en majoritet. Men de trängde ut både liberalerna och miljöpartiet.

Nästa val, 2022, kommer sannolikt att ge en majoritet i Vimmerby där SD finns med om det inte återigen blir en blocköverskridande majoritet. Det är osannolikt att SD bara skulle ta från socialdemokraterna, så borgerliga partier kan också räkna med manfall till SD.

 *

Centern är del i regeringsunderlaget (s) nationellt, man styr tillsammans med socialdemokraterna i länet, och man kan givetvis bilda majoritet med (s) i Vimmerby 2022, nu när det är lugnt och enigt i partiet. Det kan nog bli fallet om SD fortsätter plocka röster från moderaterna och socialdemokraterna lokalt.

Men centern kan också ha förlorat väljare på stridigheterna lokalt och på att ses som ett stödparti till sossarna både regionalt och nationellt – och det ger plats för inte bara moderaterna som alternativ, utan ska det bli ett borgerligt block måste man kanske plocka med SD.

I den diskussion som förs bland allmänheten, och jag möter ganska många genom föreningsliv och andra sammanhang, så skyller man skolans och socialens ständiga underskott på invandringen. Men jag kan inte se att det är hela sanningen. En del av den kanske, men inte alls hela.

*

Visserligen kostar invandringen ekonomiska resurser; ekonomiskt bistånd, del av välfärdssystemet, svårare i skolan, etc. – men kvar står faktum att socialen och skolan hade underskott redan innan den stora invandrarboomen 2015.

SD har varit skickliga på att utse invandrargrupperna till syndabockar och när sprängningar sker i Norrköping/Linköping av motorcykelgäng undviker man gärna att dementera det som sägs vid köksborden, att det är invandrare som spränger igen.

 *

Jag är medveten om de problem invandringen skapat, men det är likafullt farligt att få ett samhälle där grupper ställs mot grupper, folk emot folk. Vi borde istället se vad det verkliga problemet var och är, var de verkliga misstagen gjordes. Och också fundera på om SD:s väg till att åter skapa balans är den rätta?

Största misstaget: att tro att en stor invandring inte påverkar samhällsfunktioner som sjukhus, skola och rättsväsende/polis. Statsministern var nog helt ärlig när han sa i Agenda att ”vi såg det inte komma” för det var inte sossarna ensamma om: inga av de etablerade partierna såg det komma och fortfarande ser inte centern, vänsterpartiet och miljöpartiet att det redan kommit.

Det var SD som varnade för det som nu har hänt, men de etablerade partierna var så upptagna med att måla ut dem som rasister och analyserade inte budskapet.  Det visar att det är farligt att sätta klyschor på folk och partier.

Att påstå att vänsterpartister är stalinister göder dem lika mycket som när Jonas Sjöstedt kallar Jimmie Åkesson för brun (fascist).  Klart fel taktik. ”Högerspöke” som sossarna alltid kallat moderaterna har inte lett till annat än att moderaterna under Reinfeldts tid fick 25 procent och sossarna har idag under sitt halva tidigare väljarunderlag.

SD fortsätter suga in medlemmar från de två stora partierna. (Få av dessa gamla sossar och moderater känner sig som rasister.)  Idag är det kanske mer ett ”straff” mot de gamla partierna för att man ”inte såg det komma” snarare än ideologi och sakpolitik. För både sossar och moderater har skärpt sin migrationspolitik.

 *

Så frågan är hur debatten ska föras med SD och hur politiska motståndare kan diskutera med varandra genom att analysera argument, snarare än att fara runt med ett språk som bara trollen och hatarna på Facebook gillar. Ända sedan Palme knockade Fälldin i en legendarisk debatt, 1976 tror jag det var, så har politikerna vetat att slår man tillräckligt länge på en motståndare så växlar sympatierna. Vinnaren blir förloraren. Det är en del av förklaringen till framgången för SD.

Hur ska man då göra i Vimmerby? Ja, det blir nog att ta skeden i vacker hand och försöka nå en respektfull samtalsnivå.

Om man lyckas återerövra väljare till (s) och (m) är än så länge oskrivet. Det räcker nog inte bara med en fika och ett samtal politiker emellan.

Fotnot: Journalisten, entreprenören och f.d. kommunalrådet (m) i Vimmerby (2010-2015) Micael Glennfalk, skriver återkommande krönikor i vår tidning, där synpunkter på politik och samhällsföreteelser lokalt, regionalt och nationellt framförs. Krönikörens åsikter är alltid hans egna och inte tidningens.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: