Annons:

Sök

Annons:

GLENNFALK: Ledande centerpartister borde ha kunnat stoppa processen

Ledarskap är en svår konst.
Du blir bedömd från två håll: av dem du leder och av dem du har uppdraget från.
Det finns många orsaker till Ingela Nilsson-Nachtweijs misslyckande och revisorerna pekade på några av dem i veckan som gick.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Man visar också att kommunstyrelsen, majoriteten, inte heller agerade som man borde.

Att oppositionen, socialdemokraterna, inte heller agerade tillräckligt kraftfullt får man ursäkta dem. Det är lätt för en majoritet att nonchalera en opposition som gnällspikar. När påpekandet från oppositionsrådet skedde i arbetsutskottet var det dessutom väldigt få politiker där, varav den kritiserade var en av dem.

Så ansvaret är till hundra procent majoritetens.

*

Hur ska man då agera när kritiken riktas mot en valvinnare, mot en person som dragit ett stort lass i valrörelsen, varit synnerligen aktiv, debatterat, läst på och har ambitioner.

Det är väldigt lätt att bli passiv. Är det en majoritet av flera partier så är givetvis ansvaret störst hos det ledande partiet, och i det partiet är ansvaret tydligast hos de mest ledande politikerna.

Kokar vi ned denna analys borde de ledande centerpartisterna, de med mest rutin, i kraft av sin rutin lyssnat av kommundirektören bättre och kunnat stoppa processen. Vem vet, man kanske hade kunnat stoppa den så man givit Nilsson Nachtweij tid att reflektera, begrunda och förändra.

Nu lät man det gå för långt.

*

Vågar nu någon ta ledarrollen i kommunen? Är kommundirektören för stark? Är det rädsla för att mista kompetens som nu ska styra den politiska vardagen, styra de politiska kraven på organisationen?

Jag tror inte det är fruktbart att diskutera utifrån dessa frågor. Istället ska partierna kosta på sina ledande kandidater en utbildning i ledarskap, i styrelsearbete, i relationer mellan den politiska makten och tjänstemannamakten – och gärna bidra till att politikernas utnyttjar de kunskaper som finns i partiernasnätverk.

”Starke man” finns bara i en komedi på TV. Möjligen var Roland Åkesson (c) i Mönsterås den siste.

Men även den gode Åkesson styrde i konsensus, sökte samarbeten, accepterade de kort han hade på handen och försökte göra det bästa av det.

Man kan inte byta ut en hel tjänstemannaorganisation, lika lite som tjänstemän kan byta ut valda politiker. Man måste på något sätt gilla läget, reflektera, försöka förändra sig själv och därefter analysera hur det hela ska styras och ledas.

Inte många fritidspolitiker har de kunskaperna vid inträdet i politiken. De behöver utbildning, de behöver nätverk för ”ständiga förbättringar” och de behöver ha ett så djupt intresse att de orkar läsa in sig.

*

Vi är inte i behov av hösäckar, betonghäckar och halvsovande, ointresserade politiker. Vi vill ha engagerade, kunniga och ambitiösa politiker och de som har alla de egenskaperna, och besitter ledande positioner, måste få stöd, utbildning och nätverk för att klara uppdraget.

De som granskar dem är vi väljare. Men också tunga företrädare i partiet. Revisorerna självklart. Och sist men inte minst, media.

Media består av journalister som har rutin att fronta politiker och tjänstemän. Men där finns också ett annat element: jakten på att vara först. Det har ett pris. Oftast består det i att man inte är klar över situationen till hundra procent och måste spekulera, ställa konstiga frågor och pressa dem man ringer.

Också detta är en politisk vardag i de flesta kommuner (undantaget Hultsfred där media och politiken/tjänstemännen har en rent uppseendeväckande allians och där det inte avslöjats någon skandal sedan journalisten Anders Johansson, nu på Aftonbladet, satt på Nyheternas redaktion… därmed inte sagt att någon skandal inte ägt rum.)

Nåväl, det är en ny person på kommunalrådsposten i Vimmerby. Många hoppas att Jakob Käll (c) ska klara uppdraget. Först kommande val får vi veta vad 2019 års turbulens resulterat i politiskt.

Fotnot 1: Journalisten, entreprenören och f.d. kommunalrådet (m) i Vimmerby (2010-2015) Micael Glennfalk, skriver återkommande krönikor i vår tidning, där synpunkter på politik och samhällsföreteelser lokalt, regionalt och nationellt framförs. Krönikörens åsikter är alltid hans egna och inte tidningens.

Fotnot 2: I tisdags publicerade DV en artikel om det utkast till granskning av höstens politiska turbulens i Vimmerby som är ute på faktagranskning hos flera parter. Artikeln kan du läsa här. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: