Annons:

Sök

Annons:

GLENNFALK: Visionen är en digital järnbur – total övervakning

Kvinnan, vi kan kalla henne Kerstin, satt på bussen i en stad på väg till sin terapeut. Vid varje hållplats kom allt fler in i bussen medan få gick av. Snart var den överfull, folk stod i mittgången.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Kerstin började svettas, blev rädd, ängslig och obekväm. När hon var på väg fram i bussen för att kliva av registrerade en kamera hennes ansikte. Artificiell Intelligens omvandlade hennes uttryck till ord och bilder i polisens datorcentral.

När hon klev av såg hon inte drönaren som flög över henne och registrerade varje steg. På väg till terapeuten blev hon ensam på trottoaren och drönaren flög nu upp framför henne. Det fick henne att stanna upp. En röst från drönaren: ”Jag är polisdrönare 258, uppge ditt namn och personnummer.”

Kerstin lydde, varpå drönaren fortsatte ”Varför är du rädd, vi registrerade din rädsla på bussen, den överensstämmer med den rädsla människor känner som bär på bomber. Förklara varför du är rädd.”

Kerstin förklarade att hon hade cellskräck och är på väg till sin terapeut, som hon uppgav namn och adress till, för ett av de regelbundna samtal de har.

”Avvakta”, sa drönaren och på polisens datacentral tog man sig in i hennes egen dator, i terapeutens dator och bokningsschema och efter bara några sekunder sa drönaren ”OK, beklagar att jag störde. Var god fortsätt.”

*

Tycker ni att detta är science fiction så har ni fel. Det är fullt möjligt. Och på väg att bli verklighet.

Lyssna in ”Vetenskapsradion på djupet” (SR) som i flera program, senast i måndags, tagit upp ”Corona och övervakningen, Techjättarnas julafton”.

För i kampen mot Corona tar stater hjälp av tekniken, Facebook, Google och alla andra tech-jättar som känner till allt om oss och som kan koppla in sig i princip överallt. De deltar nu i kampen att begränsa smittspridningen.

En lockdown kontrolleras genom att man går in i elverkets dator och ser om el förbrukas i hemmet (som visar att någon är hemma), telefonen berättar exakt var vi befinner oss, kameror kompletterar.

*

Många vetenskapsmän och forskare deltar i radioprogrammet som väcker en del frågor.

Företaget Affektiva har utvecklat en programvara som läser av en människas känslor. Man opererar via telefonen. Så fort du använder din telefon, som är möjlig att använda för ansiktsigenkänning, så läser programmet av dina känslor. Rädd? Ängslig? Glad? Sur?

”Tidigare ville teknikjättarna veta vad du klickar på. Nu vill de veta hur du mår. De är ute efter dina känslor och vad du tänker på. Tack vare Corona krisen kan de få veta det.” anges i texten inför programmet.

”Teknikjättarna har tagit sig rätten att se ditt ansikte”, säger en forskare och det beror på att alla rörelser och miner i ansiktet avslöjar våra känslor. Och när de vet vad vi känner, kan artificiell intelligens (AI) räkna ut ditt beteende.

Affektivas vision är att känsloavläsning ska bli integrerat i alla våra smarta ting runt omkring oss, likt en digital järnbur, total övervakning.

*

Våra övervakningskameror, eller trygghetskameror jag hellre kallar dem, är harmlösa. De avskräcker och de noterar. De kan användas hemma hos en gammal människa i gott syfte, eller vid övervakning av ditt hem men också vid Resecentrum i Vimmerby för att identifiera de kostsamma tågklottrarna, eller övervaka trafik eller varuhus.

De finns överallt för att hjälpa till att klara av brott. I Vimmerby upplever politiken och polisen inte det övriga Sverige upplever; att kameror är till nytta. (Se inte minst Efterlyst i TV3) Här missunnar man oss invånare den trygghetsförstärkningen.

Men som sagt, dessa kameror är ingen stor affär i ett ”övervakningssamhälle” – då är vår telefon, vår TV, vår dator avsevärt farligare.

*

Och vi kan, till en början, tycka att inte heller detta är farligt, även om vi misstänker att en och annan kines har börjat undra vad tekniken ska användas till.

Är det Löfven eller Kristersson som styr Sverige så är väl allt lugnt. Men om det är Orban i Ungern, han som använde Coronan för att sätta demokratin ur spel i sitt land, ja då blir allt plötsligt så mycket farligare.

När kritiker till trygghetsmakeror ute i samhället oroar sig för ett övervakningssamhälle så är det bättre att fundera på hur man ska reglera alla techföretag i Kalifornien, med Facebook och andra i spetsen. De vet snart mer om dig än vad du vet själv…

Lyssna gärna på Vetenskapsradions program om Coronan och övervakningen. Så får ni lite perspektiv. Och får tillfälle att fundera.

Fotnot: Journalisten, entreprenören och f.d. kommunalrådet (m) i Vimmerby (2010-2015) Micael Glennfalk, skriver återkommande krönikor i vår tidning, där synpunkter på politik och samhällsföreteelser lokalt, regionalt och nationellt framförs. Krönikörens åsikter är alltid hans egna och inte tidningens.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: