Annons:

Sök

Annons:

GLENNFALK: Vi är världens mest naiva folk

Man sa att Sverige inte behövde göra en lock-down för att vi var så disciplinerade, vana att lyssna på myndigheter och följa det myndigheter säger.


Och vi var så stolta över just det, för myndigheter i Sverige är experter vilket inte politiker är.

Och så skämmer vi nu ut oss rejält med demonstrationer utan distans.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Det är ju så att vi svenskar är precis lika goda kålsupare som våra medmänniskor i andra länder; vi kan inte lyssna, inte ta order, präster är pedofiler här också, poliser är korrumperade, läkare är sexbrottslingar och inget är heligt. 

Vi har inget att slå oss på bröstet över i den här pandemin.

*

Vi behöver ifrågasätta våra myndigheter. De är inte alls experter. Några personer på myndigheterna är säkert kunskaps- och erfarenhetsmässigt rika, men deras begåvade kollegor i landet, i världen, tycker helt olika. Experter är oense med andra experter.

Ändå sa vi på vårt svenska vis; vi är 10 miljoner människor men vet bättre än alla andra miljoner människor i andra länder så vi gör som våra myndigheter och experter säger. De experter som just nu är anställda i myndigheten. Inte de som finns på andra institutioner.

De hade sannolikt inte rätt.

Resultatet är rekordhöga dödstal i covid 19, bland de högsta i hela världen!

*

Intressant är också att vi tycker oss ha världens bästa sjukvårdssystem, världens bästa demokrati, världens bästa styrskick och världens bästa offentliga sektor.

Det vi nu sett är att denna världsetta inte klarat av att ha tillräckliga beredskapslager av skyddskläder och vårdutrustning, ja till och med ha slängt bort allt det som fanns inom försvar och sjukvård. Vi ser också att den offentliga vården inte har kapacitet för en pandemi samtidigt som sossarna envist slåss för att vi enbart ska ha en offentlig sektor, ja att all vård och omsorg ska styras av politiker.

Vi ser att världens bästa demokrati och styrsystem inte klarar av att genomföra ens de enklaste testerna inom 12-13 veckor från order. I Kalmar län började man helt nyligen testa vårdpersonal, medan Danmark har drive-in-tält för att testa hela befolkningen.

Vi har ett system som behöver ändras, men det verkar inte som systemet självt vill förändras.

*

Det pandemin visar är att Sveriges bästa egenskap är naivitet. Vi är världens mest naiva folk, vi tror blint på våra myndigheter och vi håller med dem trots att vi hör av andra experter att de hade fel. Vi låter dem till och med, både på kommunal och statlig nivå, att straffa oss om vi inte effektuerar beslut som uppenbarligen är felaktiga.

Exempel på felaktiga beslut är att skicka en 18-årig flicka som vittnat mot sina föräldrar hem till Bulgarien. De tvingade henne att tigga i Sverige och blev dömda och utvisade för människohandel. Hon har sedan skolåldern funnit sig till rätta i Sverige och talar flytande svenska idag.

Hon skulle få en bra framtid i Sverige, men det vill inte myndigheten. I direktiven finns inget undantag, annat än straffrabatt för fängelsedömda brottslingar.

*

Nej, vi måste vara fortsatt kritiska mot vårt system av myndigheter. De allra flesta som jobbar där är givetvis kloka, arbetssamma och gör så gott de kan men i det system vi har i Sverige, och med den tilltro vi sätter till dem, är det avslöjande hur ineffektivt deras beslut kan bli.

Vi hade tidigare kommun, landsting, regionförbund och stat. Nu slog man ihop regionförbundet och landsting för att de skulle bli mer effektivt och billigare. Men regionerna har visat sig ha en bromssträcka som en finlandsbåt. När staten säger att de ska testa 100.000 personer i veckan så ropar regioner fortfarande ”Va!?” när veckan är slut. Ja, fortfarande efter tio veckor.

Vad är det då för mening med att ha en Region, en helt lamslagen samling politiker och myndighetspersoner?

Det räcker med en stat och kommuner, landstingsregionerna skulle lagts ned för årtionden sedan.

Med två beslutsnivåer: stat och kommun skulle vi få ett effektivare, billigare och enklare system som skulle klarat pandemin mycket bättre.

Kanske vi då skulle få förtroende för myndigheterna igen?

Fotnot: Journalisten, entreprenören och f.d. kommunalrådet (m) i Vimmerby (2010-2015) Micael Glennfalk, skriver återkommande krönikor i vår tidning, där synpunkter på politik och samhällsföreteelser lokalt, regionalt och nationellt framförs. Krönikörens åsikter är alltid hans egna och inte tidningens.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: