Annons:

Sök

Annons:

  • Politisk kommentar:

    Cissi Hammar gav ett starkt intryck under pressträffen, anser vår politiske kommentator. Foto: Ossian Mathiasson

  • Politisk kommentar:

    Vår krönikör Simon Henriksson.

Politisk kommentar: "Ett oväntat val – två viktiga år väntar"

Helen Nilsson säger tack och hej 1 november. Det är oerhört väntat. Att hennes efterträdare blir Cissi Hammar är mer överraskande. Nu väntar två viktiga år för henne och partiet. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Hade jag fått frågan vid midsommarlunchen kring vem som skulle ta över jobbet som kommunstyrelsens ordförande efter Helen Nilsson hade det dröjt många snapsar innan Cissi Hammars namn kommit från mig.

Jag nåddes av uppgifterna nyligen och har försökt få dem bekräftade utan framgång. Men på torsdagen stod det klart att det blir 53-åriga Cissi Hammar som efterträder S-veteranen. 

Nog är det en skräll och en överraskning alltid. Daniel Gottling Nestor, ja han heter så numera, har setts som partiets kronprins länge och oddsen på att han skulle efterträda Helen hade – om bolagen erbjudit odds på detta – varit ännu lägre än Sarah Sjöströms 1,08 i finalen på 50 meter frisim. Han har varit överlägset mest populär bland väljarna också.

Men ibland kommer livet emellan och när oddsen var som lägst fanns bara politik i hans huvud. Nu finns det helt andra saker där och inte minst en liten Rut. Att han kanske ändå inte skulle bli nästa kommunstyrelseordförande har inte verkat helt otänkbart sista halvåret, men att han skulle lämna politiken helt var desto mer överraskande.

Helt uteslutet

Om jag tittat på Socialdemokraternas uppställning utan honom som den givne kandidaten, hade det ändå tagit tid innan jag grävt fram Cissi Hammar. 

Få och tunga politiska uppdrag i hemkommunen. Visst, hon sitter i regionstyrelsen, men mediebevakningen av regionen är inte hög och hälften av kommuninvånarna – minst – vet inte vad regionen är. De säger fortfarande landstinget. 

Därför var det här en sensation. Samtidigt, om jag ska gå emot mig själv, saknar S andra självklara kandidater. En del av de mer rutinerade och erfarna är en bra bit före Helen Nilsson i ålderstävlingen. 

Att partiet skulle göra en Moderaterna och värva en Micael Glennfalk-person är också helt uteslutet. Det är inte Socialdemokraterna. 

Gav ett bra intryck

Det är för tidigt att döma ut hennes chanser och partiets möjligheter till ett starkt val 2026. Hon gav ett bra intryck under pressträffen och kommer få tid att sätta sig in i arbetet med Helen Nilsson vid sin sida. Hon har, som hon själv sagt, stått på barrikaderna som ung och ville bli Sveriges första kvinnliga statsminister. Nu blev det Magdalena Andersson och hon får i stället bli den tredje kvinnliga kommunstyrelseordföranden i Vimmerbys historia. 

Dessutom saknas det riktigt starka förstanamn i flera av de andra partierna för tillfället. Tar Cissi Hammar för sig, lyckas skapa någon form av vändning i det becksvarta mörker som kommunens ekonomi befinner sig i – tja, då kan partiet behålla makten i valet om två år. 

Fotnot: Högst felaktigt stod först att Cissi Hammar blir den andra kvinnliga kommunstyrelseordföranden i Vimmerbys historia. Ingela Nilsson Nachtweij var den allra första, Helen Nilsson den andra och således blir Cissi Hammar den tredje. Vi beklagar misstaget. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: