P4 Kalmars granskning sänkte landshövdingen Stefan Carlsson. Regeringen gjorde rätt som valde att avsätta landshövdingen. Det skriver DV:s krönikör Simon Henriksson i en kommentar.
Han har inte haft det så lätt Stefan Löfven. Hans regering har ett rekordsvårt parlamentariskt läge att hantera, flyktingkrisen satte och sätter regeringen under hårt tryck, regeringskamraten Miljöpartiet gör allt de kan för att utplåna sig själva – och listan kan göras lika lång som ett kvitto från Gekås.
Beslutet att avsätta landshövdingen Stefan Carlsson däremot, det måste vara det enklaste och mest självklara som regeringen har fattat.
Svämmade över
Stefan Carlsson gjorde sig till slut helt omöjlig som landshövding i Kalmar län. Telefonsexsamtalen för skattepengar blev droppen som fick bägaren att fullkomligen svämma över.
Att hamna i ett missbruk är tragiskt, framför allt för den inblandade och för de närstående. Jag tror att väldigt många kände med och tyckte synd om landshövdingen efter att han kommit ut som alkoholmissbrukare i Barometern för lite mer än en vecka sedan.
Jag tror att många tyckte att han var stark och att han, som innehar den höga posten, vågade ta av sig trygghetskostymen och öppna upp sig visade prov på mod.
Hade det stannat där, med de där vinnotorna och festspriten som skattebetalarna först betalat och som sedan åtgärdats, tror jag ingen hade ifrågasatt att han återvände till sitt jobb efter avslutad behandling.
Men det här.
Att använda skattemedel för att köpa telefonsex. För en rubrikmakare är det för bra för att vara sant - och ruinerar förstås allt av det lilla förtroende som fanns kvar. Att dessutom inte lägga fram alla kort på bordet när man tar timeout är urbota svagt. Trodde Carlsson och länsstyrelsen på allvar att telefonsexsamtalen inte skulle komma fram?
Större problem än Carlsson
Regeringen tar förstås rätt beslut – men den här krisen har visat att Länsstyrelsen i Kalmar har betydligt större problem än Stefan Carlsson. Offentlighetsprincipen är något av det viktigaste och svenskaste vi har. Vi har haft den sedan 1766 och innebär att folket ska kunna kontrollera sina makthavare och sina skattemedel. Det är en grundbult i det svenska, öppna samhället och den granskande journalistikens viktigaste verktyg.
Att en landshövding köper telefonsex för skattepengar är en personlig tragedi. Att en statlig myndighet inte följer Offentlighetsprincipen är en käftsmäll mot demokratin och så amatörmässigt att det saknar ord. När bloggaren Thoralf Alfsson den 22 juni begärde ut landshövdingens telefonräkningar valde Länsstyrelsen att hänvisa till sekretess och hemligstämpla de graverande fakturorna. Man valde att skydda sin chef med motiveringen att de begärda uppgifterna "skulle innebära skada/men för berörda personer".
Som offentlighetsexperten Nils Funcke sa till vår tidning: en landshövding måste kunna granskas utan förbehåll. Länsstyrelsens agerande är oförsvarbart. Låt oss hoppas att regeringen nu tillsätter en landshövding som får hela Länsstyrelsen att följa Offentlighetsprincipen framöver. Den nya får också mer än gärna ha bättre kontroll över skattebetalarnas medel.