Annons:

Sök

Annons:

Två helikoptrar hjälpte under tisdagen till med att släcka skogsbranden utanför Målilla. Branden är nu släckt och räddningstjänsten tillbaka på stationen. Foto: Lotta Madestam

Brandbekämpning i ett helt dygn – nu är skogsbranden utanför Målilla släckt

Räddningstjänsten lyckades släcka skogsbranden i Stensryd utanför Målilla och lämnade platsen vid 13-tiden. 
– Vi kommer inom kort göra ett avslut med markägaren så de tar över bevakningen under de närmaste dygnen, säger Ulf Bowein vid räddningstjänsten i Hultsfred. 

Annons:

Det var vid 11-tiden på tisdagen som räddningstjänsten fick larm om en stor skogsbrand i Stensryd. Räddningstjänsten skickade många styrkor som under det senaste dygnet jobbat med att släcka skogsbranden.

– Det har varit en brand i svår terräng och största bekymret har varit att komma fram till branden. Vi höll väl på i nästan 45 minuter innan vi kom fram till branden och hittade rätt. Vi såg rök från olika håll och i andra vinklar såg man ingen brand. Röken både steg upp och trycktes ner bland träden. Det var även svårt att se med drönaren om var vi hade branden, säger Ulf Bowein. 

Låg spridningshastighet vid framkomst

När räddningstjänsten kom fram var det rätt så låg spridningshastighet på skogsbranden. 

– Det var naturligtvis tacksamt plus att vi fick hjälp av regnet som gjorde att spridningen och intensiteten minskade ytterligare. Det var 450–500 meter från vägen in till skogsbranden så vi fick jobba hårt med att dra slangsystemet innan vi kunde börja lägga på vatten, säger Bowein. 

När insatsen var som störst arbetade 20 brandmän och två helikoptrar med brandbekämpningen.

– Vi fick god hjälp av ett par helikoptrar som hjälpte till med vattenbombning från ovan. Vi hade tre tankbilar och markpersonal som jobbade med strålrör och vattenspridare. Det gäller verkligen att vattnet går ner i backen eftersom det har pyrt under lång tid. 

Brandpersonalen hyllas

Ulf Bowein är mycket nöjd med brandmännens insats under det senaste dygnet.

– Insatsen har gått både effektivt och bra i svår och kuperad terräng och dessutom på en höjd. Alla förutsättningar för att det ska vara svårt för oss att jobba har egentligen var uppfyllda men det har gått väldigt bra. Slitsam och duktig personal har gjort ett jättebra jobb för att kunna begränsa branden så snabbt som möjligt. 

Fem personer, fyra vid brandområdet och en tankbilsförare, har under natten och förmiddagen funnits på plats. Strax efter klockan 13 lämnade räddningstjänsten över till markägaren. 

– Ytan var inte gigantisk utan framkomligheten har varit det stora bekymret. Det gör att det tar tid. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: