Annons:

Sök

Annons:

EXTRA: DÄRFÖR KUNDE POLISEN GRIPA MISSTÄNKTA GULDSMEDSRÅNARNA

För snart fyra veckor sedan rånades en guldsmedsaffär i Vimmerby. Efter veckor av kartläggning och planering slog polisen till i en samordnad insats på torsdagsmorgonen. Vi berättar nu historien om hur rånet gick till och vad som ledde polisen till de misstänkta. Foto: Arkivbild

EXTRA: DÄRFÖR KUNDE POLISEN GRIPA MISSTÄNKTA GULDSMEDSRÅNARNA

Fem personer sitter frihetsberövade misstänkta för att ligga bakom rånet i en guldsmedsbutik i Vimmerby i början av oktober. Men hur gick det till och vad ledde polisen på spåren? Tack vare tillgång till unik information från personer med insyn i utredningen kan vi här berätta historien om hur ett omfattande spaningsarbete, lite tur, men också ett par misstag från de misstänkta ledde fram till gripandena.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

5 oktober 2020. En ganska slumrande måndag i den lilla staden. Allt är ungefär som vanligt.

Klockan är strax innan 17, och guldsmedsbutiken på Norrtullsgatan i Vimmerby har en timme kvar till stängning.

Vad ingen då vet är att två män står ett kvarter därifrån och förbereder ett rån.

Mc-hjälmarna, som de kommer ha stor användning för vid den kommande flykten tolv minuter senare, åker ner över huvudena, och de är redo.

Gods värt stor summa pengar 

Några minuter senare rusar två maskerade och beväpnade rånare in i butiken. Ingen kund finns då i butiken.

Det blir våldsamt, och framför allt oerhört obehagligt.

Med draget vapen tvingar den ene rånaren ner den butiksanställda på golvet och säger till henne att ligga stilla och inte göra någonting.

Klockan 17.07 lämnar männen butiken med gods värt en stor summa pengar.

Väldigt stor.

Flydde på motorcykel

Därefter rusar de båda från platsen. Rundar huset, kommer ut på Drottninggatan, springer den söderut och försvinner. På vägen tappar dock den ene rånaren en pistol, som hittas på trottoaren av ett vittne.

Men man försvinner inte så långt. För precis i närheten har man placerat en motorcykel som man flyr på. Då är det praktiskt att redan ha hjälmarna på sig.

Det är det första flyktfordonet. Men det handlar inte om många hundra meter innan man lämnar motorcykeln och delar på sig.

Rånarjakten är igång.

Alla fem var i Vimmerby 

Totalt tror utredarna att det var fem personer som var inblandade i rånet, och att samtliga även var på plats i Vimmerby när rånet begicks. En kvintett där alla hade olika roller, och som delade på sig efter rånet.

För en av de misstänkta, en man i 25-årsåldern bosatt i Malmö, blev livet som rånare i frihet kortvarigt.

Drygt tio minuter efter att de båda rånarna sprang ut ur guldsmedsbutiken kom han åkandes i en blå Opel i utkanten av Vimmerby, på väg ut ur stan. Minuten senare, 13 minuter efter rånet, stoppades bilen av en polispatrull i närheten av den så kallade Arla-rondellen.

I bilen hittade polisen flera saker som är besvärande för mannen, och som med stor sannolikhet knyter honom till det grova rånet. Bland annat en del av bytet.

Mannen, som tidigare är dömd för rattfylleri, olovlig körning och narkotikabrott, greps, anhölls och häktades några dagar senare. Han sitter fortsatt häktad.

I de förhör som har hållits under de tre veckor han har suttit frihetsberövad har han sagt två ord; ”Inga kommentarer”.

Tågbiljetter till Vimmerby 

Vi hoppar nu tillbaka till några veckor innan rånet.

Vid lunchtid onsdag 16 september fick polisen syn på två unga män vid stationen i Eslöv som man tyckte betedde sig märkligt.

Man beslutade sig för att visitera männen, som båda är under 20 år, och i deras väska hittade man en mängd saker som tydde på att de förberedde ett rån. Bland annat fanns där ett vapen, verktyg som är vanliga att slå sönder exempelvis glasmontrar med vid rån samt rånarluvor.

Vad som förbryllade polisen var att man dessutom hittade tågbiljetter som skulle ta männen till Vimmerby.

Männen greps och anhölls, men släpptes ett par dagar senare i brist på bevis, då det vid det tillfället inte gick att styrka vad männen skulle göra i Vimmerby. Kollegorna på polisen i Vimmerby underrättades dock om det inträffade.

Gripandet av männen var för övrigt en del av Operation Rimfrost och skedde i samarbete mellan polisen och Tullverket.

Samlad operation 

Åter till nutid.

För vid klockan 07.00 på torsdagsmorgonen gjorde ett stort antal polispatruller, i en samlad operation, tillslag mot fyra män på fyra olika adresser i Skåne – samtliga misstänka för inblandning i guldsmedsrånet i Vimmerby.

Operationen har planerats en längre tid, och i den deltog även inlånade poliser från Vimmerby och Västervik.

I Eslöv greps två personer på morgonen – de båda männen under 20 år som några veckor tidigare misstänktes för förberedelse till rån och greps utanför stationen i Eslöv.

En av dem är känd av polisen sedan tidigare.

Flyktbilen skriven på misstänkt 

Hos en närstående i Malmö greps på torsdagsmorgonen en man i 30-årsåldern hemmahörande i Eslöv. Han anhölls senare misstänkt för att vara medbrottsling vid rånet i Vimmerby.

Mannen är sedan tidigare dömd vid åtta olika tillfällen för ett drygt 20-tal brott.

2016 dömdes han exempelvis till fyra års fängelse för bland annat grovt rån, grov olovlig körning och vårdslöshet i trafik. Sin senaste dom fick mannen i juni i år då han dömdes för grov olovlig körning, narkotikabrott och dopningsbrott till skyddstillsyn och samhällstjänst.

Det var 30-åringens bil som den nu häktade mannen i 25-årsåldern kom körandes med när han stoppades och greps i anslutning till Arla-rondellen efter rånet.

Anhållen släkt med 30-åringen 

Vid det fjärde tillslaget på torsdagsmorgonen kammade polisen dock noll. När man skulle gripa en man i 20-årsåldern i sitt hem i Eslöv fanns han inte där.

Mannen lokaliserades dock runt lunchtid och kunde då gripas och senare anhållas. Den här personen är släkt med mannen i 30-årsåldern.

Avgörande för utredarna för att lyckas lägga pusslet har så klart varit att 25-åringen greps i en bil som ägs av 30-åringen. Bland annat via inre och yttre spaning samt via kartläggning av telefonsamtal anser sig polisen också ha kunnat knyta samtliga de fem männen till varandra, och man beskriver spaningsläget som gott.

I dag, fredag, fördes de fyra männen från Skåne till Kalmar. Där väntar häktningsförhandlingar i helgen.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: