Annons:

Sök

Annons:

VIMMERBYBO DÖMS TILL FÄNGELSE FÖR KNIVHOT MOT KVINNOR I HULTSFRED

En man i 25-årsåldern från Vimmerby döms till åtta månaders fängelse för brott mot två kvinnor i Hultsfred. Foto: Jakob Karlsson

VIMMERBYBO DÖMS TILL FÄNGELSE FÖR KNIVHOT MOT KVINNOR I HULTSFRED

En man i 25-årsåldern från Vimmerby hotade två kvinnor i Hultsfred med kniv – men hoten bedöms inte som grova. Straffet för den välkände kriminelle blir fängelse i åtta månader.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Den man som dömdes för det grova rånet på Miltons Guld i Vimmerby i oktober 2017 greps, anhölls och häktades på sannolika skäl misstänkt för flera grova brott mot två kvinnor i Hultsfred i mars.

Döms till åtta månaders fängelse

I dag har Vimmerbybon blivit dömd till åtta månaders fängelse för tre fall av olaga hot, hemfridsbrott och brott mot lagen om förbud beträffande knivar vid Kalmar tingsrätt. Han döms också för olovlig körning, rattfylleri och ringa narkotikabrott vid en händelse i Skellefteå i november förra året. 

Den nu dömde mannen tog sig in i de två kvinnornas bostad i Hultsfred och hotade dem genom att hålla upp och rikta en kniv i närheten av deras kroppar. De lyckades larma polisen och mannnen flydde från lägenheten genom att hoppa från balkongen vid polisens ankomst men han blev sedan gripen. Åklagaren ville att brotten skulle ses som grova, men tingsrätten gör en annan bedömning. 

Domstolen menar att den hotfulla situationen visserligen pågått under förhållandevis lång tid, att det har hotats med ett livsfarligt vapen som hållits nära målsägandena samt att de har haft begränsade möjligheter att lämna lägenheten. Man nöjer sig dog med olaga hot av normalgraden eftersom mannen inte riktat kniven mot dem under hela händelseförloppet och inte heller vidrört målsägandena med kniven.

Sammantaget bedömer tingsrätten att hoten har varit av allvarlig karaktär men att de inte når upp till gränsen för vad som ska anses vara grovt brott. 

Fick inte gehör

Mannen har olovligen trängt sig in i bostaden genom hot med kniv och därefter stannat kvar för att hota dem. Även här ansåg åklagaren att mannen skulle dömas för grovt hemfridsbrott, men fick inte gehör för det heller. Tingsrätten anser att mannen har trängt sig in i lägenheten, men att det har skett efter att ena målsägande öppnat dörren.

”Hans agerande är således inte att likställa med att han brutit sig in i lägenheten på det sätt som enligt rättspraxis gör att brottet bör rubriceras som grovt brott. Enligt tingsrättens mening bör gärningen bedömas som hemfridsbrott av normalgraden”, skriver tingsrätten i domen. 

Han berättar att han åkte till lägenheten och väntade i trappuppgången på att någon skulle öppna och hade med sig kniven för att han hade blivit hotad tidigare. Han menar på att han aldrig riktat knivspetsen mot kvinnorna och att han hade den uppe i två-tre minuter innan han la ner den i fickan. Han säger också att han inte skulle skada kvinnorna och förstår att de blev rädda när han hade kniven. Han säger att han står för vad han gjort och är beredd att avtjäna sitt straff. 

Mannen döms också för att ha skickat meddelanden till den yngre kvinnan, som är i 20-årsåldern och som mannen tidigare har haft en stormig relation med, där han hotade att döda henne innan händelsen den 22 mars. 

Han har erkänt att han har skickat meddelande med hotfull innebörd till kvinnan men han har dock uppgett att han inte skickat de av åklagaren åberopade meddelanden från ett Instagram-konto. 

Skadestånd till kvinnorna

Eftersom mannen har återfallit i brott under prövotiden anser tingsrätten att ingen annan påföljd än fängelse är aktuellt. Enligt tingsrättens mening uppgår det samlade straffvärdet för mannens gärningar till åtta månader. 

Beslaget av mannens kniv ska bestå. Mannen ska dessutom betala 19 800 kronor i skadestånd till de två kvinnorna. 

Mannen ska stanna kvar i häkte till dess att domen vinner laga kraft. Domen kan överklagas. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: