Annons:

Sök

Annons:

Hultsfred hamnar högt på listan. Foto: Ossian Mathiasson

Både Hultsfred och Vimmerby på topp 100-listan över bäst samhällsservice

Enligt Hem&Hyras genomgång av 2 011 tätorter är det överraskande nog Sorsele som toppar listan över antal serviceställen per 1000 invånare. Hultsfred hamnar på plats 42 och Vimmerby på plats 59.

Annons:

I Hem&Hyras genomgång har man beräknat tillgången till serviceställen som matbutiker, postutlämning, apotek, vårdcentraler, skolor och bensinstationer. Storstäderna vinner med god marginal sett till totalen, men utslaget per invånare är det istället Sorsele som toppar listan. Sorsele kommun är landets tionde största till ytan, men näst minst befolkningsmässigt.

Centralorten Sorsele har bara 1 113 invånare men ändå finns både systembolag, gymnasieskola, vårdcentral och hela tre matbutiker.

Norrland i både toppen och botten

När Hem&Hyra tidigare granskat orterna med sämst samhällsservice återfanns sex av de tio sämst beställda tätorterna i Norrbottens län. Man beräknade då avstånd från tätorten till närmaste livsmedelsbutik, vårdcentral, skola, och så vidare. När man nu istället letat efter orterna med bäst samhällsservice toppar alltså Sorsele och flera andra norrlandskommuner även den listan.

Tillvägagångssättet har varit att samla in koordinater till tio typer av samhällsservice: livsmedelsbutiker, vårdcentraler, apotek, drivmedel, förskolor, grundskolor, gymnasium, uttagsautomater, postutlämning och systembolag. Därefter har antalet serviceställen i varje tätort slagits ut på antalet invånare. Ett krav för att hamna på topplistan har även varit att samtliga servicetyper som granskats funnits på orten.

Hultfred hamnar enligt undersökningen på plats 42, Vimmerby på plats 59, Mönsterås på plats 67, Emmaboda på plats 90 och Eksjö på plats 97.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: