Annons:

Sök

Annons:

  • Amena Alsameai från Vimmerby sjunger solo i Idol på TV4 ikväll Foto: Privat

  • "Min favoritmusik är folkmusik och den nordiska folkmusiken är bäst!" säger Amena Alsameai. Foto: Privat

Amena Alsameai återfick passionen för musik i Vimmerby

20-åriga Amena Alsameai som golvade Idoljuryn i måndags upplever att alla i Sverige älskar att sjunga. Efter åratal på flykt undan kriget i hemlandet Jemen har hon i Vimmerby äntligen hittat tillbaka till musiken.

Annons:

Amena Alsameai sprudlar av gnistrande energi redan vid "hej". Att prata med henne mellan fyra ögon är, precis som Alexander Kronlund beskrev det i måndagens Idol, "en förtrollad liten stund". Vissa har vad man kallar DET, och Amena Alsameai är utan tvekan en av dem. Med en röst som får världskända musikproducenter att tappa andan och en slags självlysande karisma känns hon närmast specialtillverkad för ett liv på scenen. Att hon dessutom både är naturlig, avslappnad och självklar där i rampljuset har sin förklaring:

– När jag var elva deltog jag i en tävling som är ganska känd i arabiska länder, "Your voice is a treasure". Jag representerade Jemen så jag var lite känd redan innan jag flydde.

Fyra länder på fem år

Your voice is a treasure pågick i ett halvår och Amena Alsameai kom tvåa. Därefter fortsatte hon sjunga, men när kriget bröt ut försvann alla möjligheter att stå scen.

– Självklart sjöng jag hela tiden, men skolorna stängde när kriget bröt ut och plötsligt fanns det inga konserter att sjunga på.

Tillsammans med sin mamma och två syskon flydde Amena Alsameai till Saudiarabien. Väl där fick hon sjunga lite i skolan, men inte alls så mycket som hon önskade. Efter tre år i Saudiarabien tog sig familjen till Turkiet och någonstans där bleknade kärleken till musiken. Först två år senare, när hon kom till Sverige och Vimmerby, väcktes passionen till liv igen:

– Jag upplever att alla sjunger i Sverige och att alla tycker om att sjunga och det är härligt! Jag började sjunga lite igen och då kände jag att det var dags att komma tillbaka till musiken.

Folkmusik och Idol

Förutom en nyfunnen kärlek till sången hittade Amena Alsameai ett nytt hem i Vimmerby.

– Jag trivs jättebra, alla är jättesnälla och jag har alltid gillat landsbygden. Luften är fräsch och det finns mycket djur och natur.

Efter bara två år pratar hon närmast felfri svenska och trots att hon redan klarat av gymnasiet under tiden i Turkiet pluggar hon i dagsläget grundskolenivå på Vimmerby Lärcenter.

– Man måste börja om när man kommer till Sverige för att lära sig språket på riktigt bra sätt.

En annan sak hon lärt sig i Sverige är att uppskatta den svenska folkmusiken:

– Min favoritmusik är folkmusik och den nordiska folkmusiken är bäst! Jag skulle gärna vilja sjunga den stilen men känner att jag fortfarande inte är tillräckligt bra på svenska.

Huruvida blygsamheten ifråga om språkkunskap är befogad eller inte må vara underlag för diskussion, men när det kommer till sång har hon faktiskt papper på att hon är mästare i grenen. Närmare bestämt guldpapper, i form av en bred biljett med texten "Idol":

–Jag kollade på Idol 2020 och sökte i slutet av året. Auditionen var i april i Stockholm. Jag fick en guldbiljett, gick vidare i choruslinen och idag klockan åtta i TV4 får ni se min sololåt.

Vill dela sångglädjen

Vimmerby har visat sig vara ett bra ställe för en ung tjej som gillar att sjunga.

–Astrid Lindgrens Värld är jätterolig! Astrid är så stark, jag tycker jättemycket om henne. Har läst mycket om henne och besökt Näs och lärt mig om hennes historia.

I framtiden vill Amena Alsameai gärna jobba som sångerska och artist, men försöker låta bli att tänka alltför mycket på morgondagen.

– Just nu vill jag vill bara gå vidare och dela med mig av det jag har!

 

Klockan åtta ikväll visas Amenas Alsameais solonummer i Idol på TV4.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: