Annons:

Sök

Annons:

Allt vaccin tog slut – succé för drop in-vaccinationer i Vimmerby

Det blev succé för drop in-vaccineringen i Vimmerby. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Allt vaccin tog slut – succé för drop in-vaccinationer i Vimmerby

Det fanns en begränsad mängd vaccin när det var dags för drop in-vaccinering på hälsocentralen i Vimmerby. Allt vaccin gick åt.
– Det har flutit på riktigt bra, säger Camilla Ljungdahl, verksamhetschef på hälsocentralen.

Annons:

På torsdagens var det Vimmerbys tur att testa drop in-vaccination mot covid-19. Vaccineringen skedde på hälsocentralen och intresset var stort från Vimmerbyborna. 

– Det har flutit på riktigt bra. När det här lades ut med att det skulle bli drop in-vaccinering hade vi nästan 100 doser som inte var bokade. Efter att det blev offentliggjort bokades det på ganska ordentligt och på torsdagsmorgonen hade vi 50 doser som vi kunde använda till drop in, säger verksamhetschefen Camilla Ljungdahl.

Alla de 50 doserna gick åt.

– Jag gjorde en sista avstämning vid 14.50-tiden och då hade allt gått åt. Det är alltid en uppskattning man får göra kring hur det ska gå och de här 50 kunde ju ha kommit redan på förmiddagen. 

"Tyckt det var besvärligt"

Många Vimmerbybor har förstås redan fått både en och två sprutor, men en del har inte bokat tid tidigare. För dem var förstås drop in-vaccineringen tacksam.

– Det kändes som att flera av de som kom för att vaccinera sig inte hade tänkt boka in sig eller tyckt att det var besvärligt att boka in sig. Man ville komma när man kunde helt enkelt, säger Ljungdahl.

Var det främst ungdomar under de här timmarna?

– Det var en väldigt stor blandning. Av målgrupperna vi verkligen vill ska vaccinera sig, de som är mellan 18 och 39 år, var det många. Men det var också en del äldre än så. Nu har man fått dos ett på drop in, men dos två ger vi aldrig på drop in. Nu fick de en tid för dos två med sig i handen därifrån.

Ska utvärderas

Dosintervallet i länet har på rekommendation från Folkhälsomyndigheten kortats ned. Istället för tidigare sju och sedermera fem är det fyra veckor som gäller.

– Det nya intervallet beror på att merparten av befolkningen är vaccinerad med en dos och man ökade intervallet för att fler skulle kunna få den första dosen. Nu är fler inne i systemet och då vill man snabba på.

Kan det bli fler möjligheter för drop in-vaccinering i Vimmerby?

– Det får vi se. Det här blev väldigt snabbt bestämt, så nu måste vi prata med de som har vaccinerat och göra en utvärdering. Initialt när jag har stämt av har det fungerat bra, men vi måste se hur vi kan dra nytta och lärdom av det här tilfället. En del fungerade bra och en del kanske vi behöver skruva på men det får utvärderingen visa.

Fortfarande finns en del Vimmerbybor som inte vaccinerat sig. Har du någon uppmaning till dem?

– Det är alltid ett eget val, men man skyddar både sig själv och andra från allvarlig sjukdom. Det var en hel del människor som drog av covid-19 i början av pandemin och även om man aldrig kan garantera ett hundraprocentigt skydd, så minskar vaccinet risken. Det handlar både om att vara mån om den egna hälsan och omgivningens. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: