Medlemmarna i POSK när en önskan att känna att kyrkan är viktig.
POSK tillhör en av de stora nomineringsgrupperna i Sverige och ställer upp i samtliga tre val samt i de flesta stift. Ordvalet "partipolitiskt obunden" kommer sig av att man inte vill vara politisk, menar Magnus Carlsson vid POSK Vimmerby:
– Vi trycker extra på att vi är en opolitisk nomineringsgrupp i Svenska kyrkan.
Egen majoritet
I nuläget är POSK störst inom Kyrkofullmäktige i Vimmerby pastorat, med egen majoritet. Motsvarigheten till kommunfullmäktige heter i kyrkosammanhang kyrkoråd, och de huvudsakliga uppgifterna är budget, verksamhetsplan, bokslut och godkännande av bokslut. Inom den kyrkliga organisationen finns också en stark ledarfunktion där kyrkofullmäktige och kyrkoråd är de som styr, som ser till att det finns medel, resurser, lokaler och sedan är det kyrkoherden som har totalansvaret och leder arbetet i pastoratet. Det finns alltså en tydlig gräns mellan kyrkoherde och kyrkoråd, och det är kyrkoherden som har totalansvaret, menar Magnus Carlsson.
Levande församlingar
– Det som POSK i första hand vill satsa på är att det ska finnas levande församlingar. En viktig funktion för kyrkofullmäktige är att se till att det finns resurser för att kunna ha levande församlingar; personal, lokaler och ideella arbetare. I varje församling finns ett församlingsråd där fullmäktige beslutar vilka som ska sitta, de har till uppgift att se till att det finns kyrkkaffe, ideella insatser och lite lekmannaansvar och så. För POSK är det jätteviktigt att det finns levande församlingar, för finns inte det så finns inte så mycket annat heller. Och vi vill se hela pastoratet – alla församlingar är ju inte lika varandra – utan vi vill se särdragen och stötta dem. En församling kanske är jätteduktig på äldreverksamhet, en annan kanske vill satsa på ungdomar. Någon vill satsa på musik, andra vill satsa på något annat.
Vill era motståndare inte ha levande församlingar?
– Det vet vi ju inte. Var och en får driva sin egen ståndpunkt.
Helhet
POSK tycker också det är viktigt att ha en helhet, att ta hand om människan från vaggan till graven, menar Magnus Carlsson.
– Barnarbetet är jätteviktigt, det satsar vi mycket på, men vi vill också att det ska fortsätta upp i tonåren, efter konfirmationen. Och sen kanske unga vuxna, unga familjer. Man får ingen återväxt om man bara ägnar sig åt 5–7-åringarna, även vuxna är viktiga. Alla har ju sina behov av kyrkan genom livet.
Pastoratet har en personalgrupp på 45 personer och en budget på 40 miljoner, som främst kommer från kyrkoavgiften. Därtill kommer bidrag för exempelvis satsningar på byggnader.
– Vi har under det här året gjort en rejäl satsning på Tuna kyrka med åtta miljoner.
POSK kallar sig "opolitiska", är inte resursfördelning politik?
– Medlemmarna kan ha olika politisk hållning på riksdagsnivå men ändå värna om kyrkan. Jag blev exempelvis 80 procent SD och bara 77 procent POSK när jag gjorde valkompassen.
Tydlig evangelisk proklamation
POSK är även tydliga med innehållet. Som de själva uttrycker det: "Gudstjänst och liv som talar tydligt om Jesus Kristus."
– Vi är rätt centrerade vid en tydlig evangelisk proklamation av vårt arbete, men vi ser också till hela människan. Vi ser likavärdesprincipen; alla ska behandlas lika. Vi ser på mångfalden, hur det finns olika gåvor som man ska kunna ta tillvara för att få de här levande församlingarna. Vi är måna om att bevara kyrkorna och församlingshemmen, men de måste också utnyttjas mer än vad de gör. Det vill vi gå till val på. Vi vill också knyta besluten så nära församlingarna som möjligt. Kanske ta in direkta val på något sätt så att församlingarna väljer sina representanter. Kanske inte ge dem ett stort kyrkoval som det är nu.