Annons:

Sök

Annons:

  • Emma Kull startar eget företag och kommer bland annat att satsa på självplock av blommor. Foto: Emma Jansson

  • Hönsuppfödning och odling är två stora intressen för Emma som nu kommer satsa på dem i sitt företag. Foto: Emma Kull

Emma startar eget utanför Vimmerby –”Fastnade i dahliaträsket”

Hönsuppfödning, äggförsäljning och självplock av snittblommor blir huvudgrenarna när Emma Kull startar företag och satsar lite extra på sina två stora intressen. Till våren är tanken att verksamheten drar igång på riktigt. 

Annons:

Odling och höns är två stora intressen för Emma Kull, 29.  På gården mellan Vimmerby och Frödinge där hon bor tillsammans med familjen har hon i flera år fött upp hönor och odlat grönsaker. Nu gör hon slag i saken och startar företag med både odling och höns i fokus. 

 – Jag har hållit på med höns i många år, mest till husbehov, men så började jag fundera på att jag skulle vilja ha avelsgrupper av olika raser. Det är så himla kul med höns, och det blir lätt fler än vad man tänkt sig, säger Emma och skrattar. 

Inspiration på sociala medier

Förra året började hon odla mer på allvar, inspirerad av influencers som Sara Bäckmo som driver bloggen ”Skillnadens trädgård”. 

 – Då gjorde jag en köksträdgård, men odlade mest grönsaker. Sedan fastnade jag i dahliaträsket, som så många andra på sociala medier, skrattar Emma och fortsätter berätta att Dahliorna i år blivit så många att hon kände att hon inte kunde plocka allt själv.

För att göra något av alla blommor som hon odlat började hon så smått med verksamheten redan i sommar och har sålt färdiga blomsterbuketter enligt principen ”swish and grab” på helgerna. Och intresset har varit stort. 

 – Ja det har varit fler som velat ha än vad jag haft buketter. Det är jätteroligt. Jag är verkligen inte någon florist, men folk tycker det är roligt när det är närodlat tror jag. Det ligger i tiden med det, och hela ”slow flower-rörelsen”, säger hon.

Utökar odlingarna till nästa år

Planen är att utöka odlingen med fler blomsterbäddar till nästa år och börja så smått med självplock av tulpaner under våren.  Förutom blommor kommer Emma satsa lite mer på hönorna, och har under året valt ut två raser som hon kommer att börja med att sälja avelsägg ifrån;  kultursorterna Hedemorahöns och Fiftyfive Flowery. 

 – Tanken är att stambokföra dem och sälja avelsägg till våren. Men så säljer jag vanliga matägg också. 

Är tänkt att vara sidoprojekt

Några planer på att jobba mer än deltid med företaget har dock inte Emmas som trivs för bra med sitt arbete som ambulanssjuksköterska.

 – Jag har en tendens att gå in mycket för saker och nörda ner mig i sådant som jag tycker är roligt, men det här är ett sidoprojekt bara. Jag älskar mitt andra jobb så jag vill inte sluta. Eftersom jag jobbar dygn där så har jag rätt mycket ledig tid hemma, så då hinner jag med en del här samtidigt som det är avkoppling på något vis, avslutar Emma. 

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvimmerby.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: