Annons:

Sök

Annons:

  • Föreningen får bidrag:

    Conny Gunnarsson är ordförande för bygdeföreningen i Gullringen. Foto: Arkivbild

  • Föreningen får bidrag:

    Bilden kring fibern är en genrebild. Foto: MostPhotos

Föreningen får bidrag: "Utan det hade vi fått lägga ned"

I slutet av september stängs kopparnätet ned. Gullringens Bygdeförening har nu beviljats kommunalt bidrag för att installera fiber vid sin servicepunkt i samhället.
– Det var jätteskönt för oss, säger ordförande Conny Gunnarsson.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Gullringens Bygdeförening ansökte hos kommunen om ett kommunalt bidrag till en fiberinstallation i biblioteket i Gullringen. I ett mejl till kommunen skriver bygdeföreningen att man är en servicepunkt där folk lånar datorer och får hjälp med tidtabeller och tidsbeställningar.

"Vi har ett öppet Wifi som är en service som bör finnas i varje samhälle. I dag har vi både telefon och internet via kopparnätet, men detta klipps bort den 30 september", skriver man. 

Om två veckor stängs kopparnätet ned och orsaken till att ansökan kommer först nu motiveras med att medelåldern i styrelsen är hög, att man varit försiktig med att ha möten under pandemin och inte heller haft digitala möten, då flera saknar datorer. 

– Det är en servicepunkt vi har och det är inte görligt utan wifi och bredband. Utan något bidrag hade vi fått lägga ned, säger Conny Gunnarsson, bygdeföreningens ordförande.

Kostar 25 000 kronor

En offert från Vimmerby Fiber visar att fiberanslutningen kommer att kosta 25 000 kronor. För att kunna genomföra det krävs bidrag från kommunen, menar Conny Gunnarsson.

– Det är helt avgörande. Vi är en liten ideell förening och har en väldigt liten sparkassa. Som tur är har vi lite egna sparade pengar och nu får vi plocka av dem. 

Fyra dagar efter att ansökan nådde kommunen kom beskedet att föreningen får ett extra stöd på 7 500 kronor. Pengarna ska ses som ett tillfälligt och extra engångsstöd, enligt kommunen. När installationen är verkställd vill kommunens utvecklingsavdelning ha en redovisning.

– Vi har inväntat beskedet och det är jätteskönt att vi får hjälp. Det är tacksamt och vi kommer ansöka om mer senare för vi kommer gå back på det här. Vi hade lite besparingar, men det är inte mycket. Nu ska vi redovisa det här efteråt och det är tio veckors leveranstid, så under tiden får vi köra med mobilt bredband. Det blir några månader, men det får vi lösa under tiden.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

MEST KOMMENTERAT

Annons:

Annons: