Vimarhemtrion Magnus Danlid (C), Michael Svensson (S) och Jan Erixon var på informationsmötet i Växjö. Foto: Simon Henriksson
Vimarhem var ett av de bostadsbolag som ville veta mer om den nya upphandlingen. Men om de kommer att nyttja det är oklart. – Det vore jätteroligt att få ett BoKlokhus eller Hjältevadshus i kommunen, men vi måste få det att gå runt också, säger Vimarhems ordförande Michael Svensson (S).
Ett av de kommunala bostadsbolag som deltog i informationsmötet i Växjö var Vimarhem AB.
Bolaget representerades av vd:n Jan Erixon, styrelseordföranden Michael Svensson (S) och ledamoten Magnus Danlid (C).
– Vi fick en inbjudan att besöka det här och anledningen och tanken med att vi är här är för att få mer information kring det här, säger Michael Svensson (S).
Vimmerby kommun tillhör den minoritet av kommuner som anser att det finns en bostadsbalans i den egna kommunen. Mer än två tredjedelar av Sveriges kommuner säger sig ha bostadsbrist.
– Inom kort skapar vi tre lägenheter på Hattstugan och det är en start. Gruppboendet vi bygger gör ju att fem flyttar från våra bostäder, så det blir ytterligare fem lägenheter av det, säger Svensson.
"Vore jätteroligt"
Även om läget i Vimmerby inte är akut, så finns de som anser att det byggs för lite i kommunen. Det här kan vara ett billigt sätt att bygga – och dessutom skulle de lokala företagen Hjältevadshus eller BoKlok stöttas.
– Det vore jätteroligt att få ett BoKlokhus eller Hjältevadshus i kommunen. Samtidigt måste vi få pengar till det och få det att gå runt. Men det här är ett steg, att vi får mer information om det. Vi pratar väldigt mycket i styrelsen om hur vi ska kunna finansiera ett byggande och det här är en del i att stärka våra kunskaper.
Hur ser ni på det här?
– Man behöver inte göra unika lösningar och flera delar är samlade, vi som köpare och intressenter får del av alla olika uppdrag. Det är väldigt bra och vi måste se vilka lösningar som finns på våra punkter. Det gick ju att sortera även standardhusen, säger Magnus Danlid (C).
Hur stor är sannolikheten att ni satsar på det här?
– Det är vanskligt att säga, det blir ju en anbudsomgång och det fanns flera som hade intressanta lösningar. Det är inte otroligt med det den dagen vi bestämmer oss för att bygga. Samtidigt vill vi inte ha ett hus för yngre eller äldre, utan vi vill bygga integrerande. Då blir det ju lite annat.
"Definitivt ett alternativ"
När det kan ske går inte att säga, menar Michael Svensson.
– Någon tidsplan kan vi inte säga. Vi skulle behöva låna och få driften att gå runt. Sedan handlar det om borgen, vi har mycket lån i kommunkoncernen och måste då få en höjd borgensnivå. Sedan handlar det om driftkalkylen också, det är många delar som måste med. Men vi jobbar så mycket vi kan och använder alla medel vi har i dagsläget, säger Vimarhems ordförande, som betonar att han gillar SKL:s upphandling:
– Det är jätteintressant och definitivt ett alternativt.