Annons:

Sök

Annons:

  • Villa Vimmerby vinner föreningen Bevara Vimmerbys byggnadsvårdspris 2021. Foto: Henrik Nestor

  • Den mysiga innergården med stora lekmöjligheter är en av delarna som fångar Vimmerbys essens, enligt motiveringen. Foto: Henrik Nestor

  • En varm känsla för detaljer omgärdar hela Villa Vimmerby. Foto: Henrik Nestor

Byggnadsvårdspriset till Villa Vimmerby: "De har byggt Vimmerbys essens"

Föreningen Bevara Vimmerbys byggnadsvårdspris går i år till semesterboendet Villa Vimmerby, med motiveringen att man där har skapat en anläggning som passar Vimmerby väldigt väl, in i minsta detalj.

Annons:

Det årliga byggnadsvårdspriset som delas ut av föreningen Bevara Vimmerby har tidigare förlänats bl.a. Engelska Trädgården utanför Frödinge, musteriet i Djursdala och den lilla, lilla staden på Astrid Lindgrens Värld. Gemensamt för byggnaderna som hedrats med utmärkelsen är att de förkroppsligar hur man skulle vilja bo som Vimmerbybo, förklarar Mikael Sandström, ordförande i Bevara Vimmerby. I år går priset till Andreas och Janna Corneliusson för deras guesthouse Villa Vimmerby på Storgatan.

– De har skapat en anläggning som passar Vimmerby väldigt väl – de har byggt Vimmerbys essens, kommenterar Mikael Sandström. Det är väldigt bra gjort, med sinne för detaljer och där man verkligen förstått vad som är styrkorna i Vimmerby. De ser sådant som kommunen kanske inte alltid gör. Det är en härlig satsning!

Utsocknes ser styrkorna?

Andreas och Janna Corneliusson flyttade från Stockholm till Vimmerby för drygt ett år sedan, i samband med att de fick möjlighet att köpa fastigheten som nu inhyser Villa Vimmerby.

– Byggnadsvårdspriset känns väldigt hedrande, kommenterar Andreas Corneliusson. Kollar man på vilka som har vunnit före oss så känns det som att vi är i väldigt gott sällskap och det är ju jättekul! Sen är det också ett fint kvitto på att det vi har gjort uppskattas i stan och ett fint välkomnande när man är nykomling.

– Ibland undrar man om det behövs utsocknes för att se fördelarna och styrkorna med Vimmerby, funderar Mikael Sandström. Vi Vimmerbybor kanske är lite hemmablinda, kanske krävs det någon med ett öppnare sinne för att se Vimmerbys fördelar.

Vad innebär byggnadsvårdspriset konkret?

– Priset innebär en oerhörd ära och ett diplom som delas ut i samband med att föreningen har årsmöte och höstaktivitet. I år är aktiviteten att länsantikvarie Richard Edlund berättar om Storgatans fina bebyggelse.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: