Annons:

Sök

Annons:

Foto: Pixabay / Genrebild

Många fler levnadsår till hjärt- och kärlsjuka tack vare forskningen

Forskningen har de senaste decennierna gett människor som drabbas av hjärt- och kärlsjukdom många extra år i livet, det framgår av nya siffror som publicerats av Hjärt- Lungfonden. 

Annons:

Forskningen har de senaste decennierna gjort stora framsteg när det kommer till hjärt- och kärlsjukdomar som hjärtinfart och stroke. I en studie som Institutet för Hälso- och Sjukvårdsekonomi (IHE) har gjort på uppdrag av Hjärt-Lungfonden presenteras siffror som visar hur forskningen räddat liv och gett hjärt-och kärlsjuka många extra levnadsår. 

Studien visar att en person i åldern 65-69 år som drabbas av hjärtinfarkt kan vänta sig i genomsnitt 14 extra levnadsår jämfört med år 1980. För personer i åldern 45-49 år handlar det om i snitt 27 år längre, skriver Hjärt-Lungfonden i ett pressmeddelande. 

Finns orosmoln

– Tack vare forskningen har hundratusentals människor överlevt hjärtsjukdom och fått flera friska år. Men det finns orosmoln. Dagens levnadsvanor och det faktum att oväntat många i övre medelåldern har plack i kranskärlen riskerar att vända trenden. Nu behövs mer forskning för att hjälpa människor att slippa drabbas, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden i pressmeddelandet. 

Enligt studien var de behandlingar som gjort störst skillnad när det kommer till vunna levnadsår blodförtunnande mediciner, samt behandling vid strokeenhet. 

Hjärt-Lungfonden är den största oberoende finansiären av svensk hjärt- och lungforskning och har sedan år 1980 delat ut omkring 4,4 miljarder kronor till forskningen, skriver de själva i pressmeddelandet. 

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvimmerby.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: