Annons:

Sök

Annons:

I morgon torsdag inleds den stora luftförsvarsövningen LFÖ 21 i vår region. Foto: Förvarsmakten

Lågtflygande plan under stora luftförsvarsövningen som inleds i morgon

I morgon torsdag drar den stora luftförsvarsövningen LFÖ 2021 i gång i vårt område. Försvarsmakten meddelar att den en vecka långa övningen kan ske dygnet runt och att både lågflygning och överljudsflygning kan komma att genomföras.

Annons:

LFÖ 21 syftar till att öva taktisk ledning av luftstridskrafternas förmåga till nationellt försvar av Sverige. Övningen inleds klockan 12 på torsdagen och pågår fram till klockan 12 på onsdag i nästa vecka.

Övningsområdet är i södra och sydöstra delen av Sverige där de huvudsakliga baserna är Såtenäs, Ronneby, Uppsala, Visby, Halmstad och Linköping.

Även flygplatserna i Kalmar och Växjö kommer att användas, och i Västervik kommer helikopterverksamhet utgå som en del i marinens övning Swenex-21.

Motståndarsidan baserar i Uppsala och i Visby.

Även Finland deltar

Övningen följer ett så kallat högkonfliktscenario där Sverige är utsatt för ett väpnat angrepp. Vid övningsstarten så har det hänt en del oförklarliga händelser i Sverige kombinerat med det onormalt stora antalet kränkningar av svenskt territorium.

Även förband från Finland kommer att delta i övningen.

”Vi bygger säkerhet i vårt närområde tillsammans med andra. Samarbetet med Finland är av särskild vikt. Även i år deltar Finland integrerat i luftförsvaret av Sverige som ett led i det fördjupade försvarssamarbetet. Det bygger säkerhet tillsammans och ökar samtidigt den svenska operativa förmågan i linje med regeringens uppdrag”, skriver Försvarsmakten på sin hemsida.

Under övningen kommer lågflygning och överljudsflygning att genomföras inom delar av övningsområdet.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: