Annons:

Sök

Annons:

Så ser antagningsstatistiken ut till gymnasiet – nya inriktningar för näringslivets skull

Något färre elever stannar kvar i Vimmerby för att gå på gymnasiet. Nya inriktningar erbjuds eleverna – för näringslivets skull. Här är nyheterna kring antagningsstatistiken.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

137 elever tog studenten från Vimmerby gymnasium i somras. Nu har 145 antagits till årskurs ett. Men vid motsvarande tid förra året var det 188 elever som hade antagits. 

– Antalet elever på skolan har ökat med årets årskurs ett, säger Peter Karlsson (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

62 procent av eleverna som gått på Astrid Lindgrens skola och Vimarskolan har valt Vimmerby gymnasium. 2020 var det 66 procent. Det är därmed fler elever som söker sig ut. Nu rör det sig om 69 elever och 2020 var det 63.

– Det som lockar ser ungefär ut som det brukar göra. Tolv elever har valt naturbruk i Gamleby eller Vreta. 28 elever har valt Hultsfred och det är främst för fordons- och transportprogrammet, säger Peter Karlsson.

"Haft önskan"

30 elever som börjat ettan på gymnasiet kommer från andra kommuner. Främst kommer eleverna från Hultsfred (15 till antalet). Från Eksjö, Kinda och Västervik är det fem elever vardera. 

– Något som är roligt är att så många valt teknikprogrammet. Vi har 28 platser och det är 28 antagna. Av dem är tio också tjejer, vilket är roligt, säger Karlsson.

Samhällsprogrammen utökades till 60 platser förra året, men i år är det endast 40 antagna. Ingen har antagits till industriprogrammet. 

– Vi har också tagit beslut om nya inriktningar på teknik- naturprogrammet. Via teknikcollege träffar vi lokala företag och de har haft en önskan om mer praktiska inriktningar på våra högskoleförberedande program, så nu erbjuds de tre inriktningar. Det var något vi kunde göra utan att det påverkade ekonomin. Det är jättebra att de får prova på lite mer praktiska delar också.

Nio börjat skrivarprofilen

I övrigt sticker restaurang- och livsmedelsprogrammet ut med tre antagna till 15 platser. Det är en bransch som skriker efter arbetskraft. En annan bransch där jobbutsikterna är goda är vård- och omsorg. Där är det sju antagna till 15 platser.

När det gäller de olika profilerna är det nio stycken som börjat skrivarprofilen. Två av dem kommer från en annan kommun. 22 elever har valt fotbollsprofilen, 20 elever dansprofilen, tre elever hockeyprofilen och en elev innebandyprofilen.

– Det är kul att vi kan komma igång med skrivarprofilen. Det som är speciellt med skrivarprofilen är att man gå vilket program som helst. Det tycker vi är bra, men det kan också innebära vissa problem när man ska lägga scheman förstås, säger Peter Karlsson.

Hur viktiga är profilerna för att locka hit elever?

– Det är viktigt. Man kanske inte söker sig hit enbart för det, men det är en bidragande orsak. Vi har träffat idrottsföreningarna för att utveckla det samarbetet och det är något som föreningarna vill också.  

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: