Annons:

Sök

Annons:

Ljunghälls vd Anders Melin. Foto: Simon Henriksson

Ljunghäll nära att slå i taket: "Det här gör mig tryggare"

Ljunghäll AB är Vimmerby kommuns största privata arbetsgivare. Företagsledningen fick också träffa EoN:s representanter under tisdagen.
– Att spaden sätts i backen gör att jag känner mig tryggare, säger vd:n Anders Melin.

Annons:

Vid årsskiftet 2023/24 ska den nya kraftledningen mellan Kisa och Vimmerby vara i drift. Kapacitetstillskottet kommer motsvara fem hela Vimmerby, menar EoN, och för Ljunghäll är beskedet mycket viktigt.

– Vi är väldigt nära att slå i taket just nu när det gäller kapacitaten i det befintliga elnätet, säger Ljunghälls vd Anders Melin.

Innebär det att ni inte kan utöka eller bygga ut?

– Jag kan säga som så att vi har haft en diskussion om att investera i en ny gjutmaskin. Vi är så nära taket att det första vi måste diskutera är om vi kan ha den här och använda den för tillverkning. Vi har 30 gjutmaskiner och här handlar det om att utöka med en till. Det här är en stor, så det motsvarar mer än en trettiodel, men ni förstår problematiken. 

Historiskt tillfälle

Björn Persson, regionchef för EoN, säger att tisdagens möte var ett historiskt tillfälle.

– Det är första gången vi möter en stor kund och kan säga att vid årsskiftet 2023/24 kommer vi leverera. Vi har hoppats länge, men datumet har förskjutits många gånger under resans gång.

Anders Melin säger att Ljunghäll, som har runt 600 anställda, ser en stor möjlighet att växa framöver.

– Vi förbrukar en hel del energi för att göra de produkter våra kunder vill ha. Då måste vi ha en säkerhet i både kvalitet och kvantitet av den energi vi behöver. Vi planerar att växa med tio procent de närmaste tre åren och då behöver vi en säkerhet och en mängd energi som är tillfredsställande. Därför har vi varit engagerade i det här i många år och vi tror att vi får det med den här kraftledningen. 

Initativet till mötet mellan Ljunghäll, EoN och kommunen togs av kommunalrådet Jacob Käll (C).

– Det är viktigt för oss som kommun med tanke på att Ljunghäll är vår största privata arbetsgivare och är beroende av att det finns tillräcklig kapacitet i elnätet. Det gäller även andra företag, säger han.

"Går bara och väntar"

Den nya kraftledningen ska även göra Ljunghäll mindre sårbart, även om det inte är något särskilt vanligt problem att strömmen försvinner i flertalet timmar.

– För det första är det en kapacitetsfråga för att vi ska kunna växa. Stopp påverkar funktionen och stör vår verksamhet. Sedan jag började har vi inte haft några sådana stopp, men det är förstås något som stör vår verksamhet, säger Anders Melin.

Hur ser du på att det här sker vid årsskiftet 2023/24?

– Ju snabbare desto bättre. Vi går bara och väntar. Vi får fundera på hur vi kan göra med vår produktion, men vi utnyttjar redan nästan alla timmar på dygnet. Det hämmar inte vår produktion just nu, men man vill inte vara beroende av ett projekt som tar 13 år. För oss handlar det om ett-, två-, eller treårsperspektiv, säger Anders Melin och fortsätter:

– Jag känner mig tryggare när jag vet att spaden ska sättas i backen. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: