En brukare i kommunen vägrar låta sig duschas av ovaccinerad personal.
Foto: Pixabay
Ett klagomål har inkommit till socialförvaltningen som rör en brukare. Brukaren uppger att hen inte vill låta sig bli hjälpt att duscha av påstådd ovaccinerad personal.
Brukaren skriver att hen "blir mycket orolig och ledsen och vill inte bli duschad av ovaccinerad personal" i klagomålet. Personalen kan få städa hos personen, eftersom brukaren då kan välja att gå ut, men uppger samtidigt att hen inte fått duscha på flera veckor.
"På grund av situationen är NN så ledsen att NN inte vill vistas i gemensamhetsutrymmen", står det i klagomålet. Brukaren känner sig inlåst med anledning av situationen.
Socialchef Anette Nilsson vill per mejl inte kommentera det enskilda ärendet.
"De klagomål som kommer in hanteras och utreds. Bland annat tas det fram fakta om vad som inträffat. Jag har inte några kommentarer om det enskilda klagomålet då det är under hantering", skriver hon.
Hur tänker du kring ovaccinerad personal inom vård och omsorg?
"När det gäller covid-19-vaccination av personal så vill vi som arbetsgivare att alla som kan vaccinera sig ska göra det, men vi kan inte tvinga någon", skriver Anette Nilsson.
Finns det anledning att se över arbetsuppgifter för ovaccinerad personal, som man har gjort i en del andra kommuner?
"Som arbetsgivare har vi inte rätt att dokumentera eller registrera vilka som är vaccinerade eller ovaccinerade. Vi kan fråga enskilda medarbetare men de behöver inte uppge detta för arbetsgivaren. Däremot har vi fortfarande samma nivå på skyddsutrustning i kontakter med brukare och patienter som det var innan den 30 september. Det betyder att personalen har skyddsutrustning i de situationer inom vård och omsorg som innebär nära kontakter. Både för att skydda brukare och patienter för smitta, men också för att vår personal ska skyddas mot smitta".