Annons:

Sök

Annons:

Vimarhem efter centerförslaget:

Vimarhems svar till Centerpartiet: "Vi måste få ihop kalkylen, det är nummer ett hela tiden". På bilden vd:n Jan Erixon (t.v) och ordföranden Michael Svensson (S). Foto: Simon Henriksson

Vimarhem efter centerförslaget: "Vi kör med fakta"

Centerpartiets försök att sätta press på Vimarhem gav inget resultat. Det kommunala bostadsbolaget fortsätter diskussionen – men gör inget konkret direkt. – Här på Vimarhem kör vi med fakta och kalkylen måste gå ihop helt enkelt, säger vd:n Jan Erixon.

Något överraskande gick Centerpartiet ut med fem rekommendationer till det kommunala bostadsbolaget Vimarhem AB på tisdagen. På onsdagen höll vd:n Jan Erixon och styrelsens ordförande Michael Svensson (S) en pressträff efter bolagets styrelsemöte. 

– Vi blev båda lite överraskade, men tog med oss det i styrelsen och tog upp frågorna. Många diskuteras redan och vi sade att vi tar med oss det här och fortsätter diskussionen som tidigare. Vi lägger det här bladet till handlingarna, säger Michael Svensson (S). 

Konkret innebär det att Centerpartiets försök inte ger någon direkt effekt.

– Det innebär att vi arbetar vidare som vanligt. Vi pratar om de här frågorna hela tiden, men det var lite överraskande att det kom i den här formen. 

– Det är rekommendationer och vi tittar på det här som vi tittar på allt. Vi kämpar för att få igång byggnationer, men kalkylerna måste gå ihop. Man sitter som personligt ansvarig i en styrelse och vi har vissa spelregler på den här marknaden. Förbättras spelreglerna så är vår ambition att få upp ekonomin så att vi kan bygga. Men vi investerar redan 34-35 miljoner i år, vi ska bygga och färdigställa nio lägenheter med en gruppbostad och tre lägenheter på gamla Vimarhem. Man kan inte bara låna och investera utan att verksamheten går runt, säger Vimarhems vd Jan Erixon. 

"Ska vara affärsmässiga"

Att Vimarhem ska planlägga för en byggnation av Pistolsmeden som Centerpartiet vill är inte sannolikt i nuläget. 

– Förändras reglerna och vilka kriterier som gäller och direktavskrivningskraven sänks, då möjliggör det ju för att kalkylen ska gå ihop. Det innebär att vi kan ha en hyra vi kan hyra ut till, men det kräver ju att det kanske räcker med fyra procent på kapitalet och inte 6-8 procent som det är nu, säger Jan Erixon och fortsätter:

– Vi ska ju vara affärsmässiga enligt våra ägardirektiv. Får vi ihop kalkylen är det självklart att vi bygger, men då är ju nästa sak att vi ska låna till det här och då ska kommunen borga för detta. Soliditetsmässigt är det ju samma sak som att kommunen tar ett lån och det finns ett begränsat låneutrymme och många prioriteringar inom den kommunala budgeten. Man pratar om förskola, skola, att bygga ut Vidala, en del vill ha en ny ishall och innebandybana. Kommunen har en svår situation, man är en av de mest belånade per kommuninvånare i landet.

"Bara tramsigt"

Jan Erixon menar att det har byggts väldigt mycket i Vimmerby jämfört med andra kommuner i närområdet. 

– Vi är ett av de bolagen runt omkring oss som i både absoluta och relativa tal har byggt mest sedan jag började här 1989. Då fanns inte Norrgärdet, Lönnen, Näktergalen, Västgården, Rönnbärsgatan eller Dalhemsstigen. Vi har byggt i Tuna och Frödinge. Vi har byggt mycket, men det är lätt att glömma bort det. Eksjö har nästan inte byggt någonting under samma period och det är bara tramsigt att säga att vi inte har gjort något. Lagstiftningen ändrades 2011 och det här har jag tjatat om så många gånger, det måste gå ihop annars är det nedskrivning direkt. Vi bör väl ha en ren revisionsrapport? Vi håller oss till spelreglerna helt enkelt. Ska vi bygga en lägenhet så blir den ganska dyr och det är inte heller alldeles lätt att hyra ut de vi byggde på Rönnbärsgatan 2010. Det vi bygger nytt nu blir ju ännu dyrare, så är det ju.

I Vimarhems bestånd fanns det inte en enda lägenhet att få tag i under december månad i centralorten. Totalt under året har Vimarhem haft sju lediga lägenheter i centrala Vimmerby.

– Det är ju inte sant det du säger. Vi jobbar med 20 lägenheter varje månad i omflyttning. Problemen här är ingenting om man jämför med Stockholm, Göteborg och Malmö. Vi kan erbjuda en lägenhet nu med en gång en mil från stan i Frödinge. 

Men i centralorten?

– Ja, men en mil... I Stockholm, Göteborg och Malmö är du ju i stan fortfarande då. Är det kris och man behöver en lägenhet, ja, men då har vi det en mil från centralorten. 

Jan Erixon menar att det rör på sig hela tiden även i centrala Vimmerby.

– Det rör på sig hela tiden, vi har en proriteringslista, där den som har fått jobb i Vimmerby helt enkelt får gå före. Sedan ordnar vi ju en lägenhet på stört, den finns ju klar, en mil från Vimmerby. Säg det till den som ska flytta till Göteborg. Då kan du ju få bosätta dig i Borås. Frödinge, det är ju bara att cykla in i det perspektivet. 

Sedan är väl frågan hur jämförbart det är?

– Jo, visst, men du ska kunna betala de här lägenheterna och de flesta sökande vi har här har en begränsad inkomst. Det blir svårt, en nyproduktionshyra blir ju svårt. Men nummer ett är hela tiden de här kraven. Går våra kalkyler runt och vi klarar finansieringen, ja, men då gör vi det. Vi är inga stoppklossar för stoppklossandets skull. 

"Förstår inte den ekvationen"

Vimarhems vd skulle vilja bygga billiga lägenheter. 

– Som gamla Vimarhem, men det går ju inte tyvärr. Det är ju så. Vi har haft privata här som undrat efter hyresgäster och det är väl också en signal? 

Tomas Peterson (M) säger att kommunen haft kontakt med flera privata aktörer den senaste tiden kring de här tomterna.

Kände ni till det?

– Nej, det enda jag känner till är Akka (Egendom). Jag har inte hört något annat, men det är väl mycket som inte blir offentligt innan det är klart. Det sägs att det är intressenter på Karlbergsfastigheten också, säger Michael Svensson (S).

Hur ser ni på att Vimarhem ska sälja en del av sitt bestånd och utreda en sådan fråga? 

– Jag förstår inte den ekvationen Tomas Peterson pratar om. Det här är ju fastigheter vi lever på. Vi ska inte sälja det vi lever på, säger Michael Svensson (S).

– Vi har ju redan gjort det flera gånger och den skattade reavinsten blir så liten. Vi kan ju sälja, men då ska det vara otroligt bra betalt. Vi ska vara realistiska och ha förväntningar i lagom proportioner, det är småländskt. Det blir en förlust på bolaget om vi säljer något vi får intäkter på. Man behöver inte vara någon större ekonom för att förstå att det inte blir bra. Vi ska agera affärsmässigt, det står i våra ägardirektiv, säger Jan Erixon.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: