Annons:

Sök

Annons:

  • Har vuxit ur sina lokaler – nu ska det byggas nytt:

    Staffan Samuelson ser fram emot att satsa vidare i Djursdala. Foto: Micael Rundberg

  • Har vuxit ur sina lokaler – nu ska det byggas nytt:

    Så här ser det ut inför produktionen av äppelglögg. "Det är trångt så behovet är stort", säger Staffan Samuelson. Foto: Privat

Har vuxit ur sina lokaler – nu ska det byggas nytt: "Blivit mycket större"

När Musteriet i Djursdala kom till såg Staffan Samuelson inte den här utvecklingen framför sig. Nu inväntar man endast ett startbesked – sedan börjar bygget av en helt ny lokal ute i Djursdala.
– Det har blivit mycket större än jag någonsin föreställt mig, säger han.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Musteriet i Djursdala, som Oxgårdens ägare Staffan Samuelson satsade på för ett par år sedan, har blivit en succé. Dels har man lokaler för tillverkning av must och dels har man en restaurangverksamhet, som blivit mer populär än Samuelson kunde förutspå.

Nu är Staffan Samuelson endast ett startbesked från att bygga en helt ny lokal för lagerhållning i Djursdala. Byggnaden ska också nyttjas som musteri en viss tid av året.

– Vi hoppas att startbeskedet kommer när som helst. Själva musteridelen har vuxit enormt mycket och blivit mycket större än jag någonsin kunde föreställa mig i början. Bara förra året fick vi in 19 ton äpplen från Vimmerbyborna och i år, som varit ett sämre äppleår, har vi fått in 15 ton. Den livsmedelslokal vi har varit i har vi helt enkelt vuxit ur. Det är en rätt stor verksamhet med stora maskiner och då måste vi ha något större för att kunna hantera äpplen och lagerhålla dem, säger Staffan Samuelson.

"Ska bli jättehäftigt"

Planerna på en ny lokal för att framställa äppelmust från äpplen är långt framme.

– Det ska bli jättehäftigt att bygga helt nytt och den kommer ligga i anslutning till ladugården där kan man säga. Det är en rätt känslig miljö, så vi vill att den utvändigt ska se ut som en lada och arkitektoniskt fånga upp det formspråk som finns. Det ska smälta in med omgivningen.

Satsningen har också ett stort klimattänk.

– Det som är häftigt är att hela musteriet kommer drivas av solkraft, som kommer från solpaneler på taket. Vi får alltså in äpplen från Vimmerbybornas trädgårdar och mustar dem med hjälp av maskiner som drivs av solel. Det är rätt häftigt för att vara en livsmedelsindustri. 

Klart framåt vårkanten

Exakt när spaden kan sättas i backen är svårt att säga.

– Vi väntar ju på startbeskedet, men hoppas kunna göra det när som helst. Bygglovet är klart och målet är att det ska vara helt klart framåt vårkanten. 

Vad innebär det i investering?

– Det är för tidigt att säga. Det står ett par fula baracker här som blev över när vi byggde sista etappen av Oxgården. Vi har monterat ned dessa nu och kommer återanvända allt virke. Vi återanvänder så mycket vi kan och har ett kretsloppstänk på allt. Det ska bli kul att se en kalkyl sedan på vad det hade kostat att bygga helt nytt. Verksamheten har vuxit så enormt med både restaurang- och musteridelen att vi tycker det är klokt att göra den här investeringen.  

Åtta anställda

Musteriets restaurang har haft öppet hela hösten och nu är det julbord som gäller.

– Vi valde att fortsätta efter sommaren och folk har verkligen kommit hela hösten. Vi har haft oktoberfest, föreningar och julbord är det nästan varje dag.

Hur många anställda är det?

– Vi är åtta stycken nu och på sommaren är det ett 20-tal. Det som är roligt är att det inte bara är säsongsanställningar. Det är det ständiga problemet med säsongshotell att man måste hitta ny personal varje gång. Nu kan vi behålla personalen istället. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: