– Vi har haft svårigheter att bemanna krigsförbanden på frivillig väg och det måste på något sätt åtgärdas. Därför är det nödvändigt att reaktivera värnplikten, säger försvarsminister Peter Hultqvist till SVT Nyheter.
Anledningen är att det säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde försämrats och att Försvarsmakten inte lyckats rekrytera tillräckligt många frivilliga.
– Ska vi ha fulla och övade krigsförband så måste det frivilliga systemet kompletteras med värnplikt, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till SVT Nyheter.
Ekots fråga: Men är det rimligt och rättvist att kanske 4 000 18-åringar kan tvingas göra värnplikt medan kanske 90 000 eller 100 000 slipper?
– Det är klart att man kan föra den typen av resonemang, men vi måste fylla de förband som riksdagen har beslutat att vi måste ha.
Efterlikna Norges system
Försvarsmakten har fått i uppgift att planera för att minst 4 000 per år ska genomföra grundutbildning med värnplikt under åren 2018 och 2019. Skyldigheten att genomgå mönstring gäller från 1 juli 2017 och skyldigheten att genomföra grundutbildning med värnplikt från 1 januari 2018.
Totalt kommer cirka 13 000 kallas till mönstring, vilket inkluderar både frivilliga och de som är uttagna med plikt. Efter mönstringen väljs slutligen cirka 4 000 ut för att göra militär grundutbildning med värnplikt.
– Vi har ju ett system i Norge som fungerar med både värnplikt och med professionell organisation och det är ju den som vi nu mer kommer att efterlikna, säger försvarsminister Hultqvist.
Skulle omvärldsläget försämras ytterligare kan antalet som tas ut till värnplikt komma att öka.
– Är det så att man ska höja andelen så krävs ekonomiska tillskott. Att gå upp med 1 000 soldater kommer att kosta 600 miljoner kronor som det ser ut nu, säger Peter Hultqvist.