Annons:

Sök

Annons:

Kommundirektören Carolina Leijonram tjänar nu en bra bit över 100 000 kronor i månaden. Foto: Simon Henriksson

Här är kommundirektörens nya lön – så mycket höjs den

Kommundirektören Carolina Leijonram får en lönehöjning med 2,4 procent 2021. Nu tjänar hon 105 900 kronor i månaden.
– Det är en mycket bra lön, säger kommunalrådet Jacob Käll (C).

Annons:

2020 gick kommundirektören Carolina Leijonram för första gången över 100 000 kronor i månaden. Då var påslaget 3 500 kronor och under 2019 tjänade hon 99 900 kronor. 

För 2021 höjs Carolina Leijonrams lön med 2 500 kronor. Ökningen motsvarar 2,4 procent och nu tjänar hon 105 900 kronor i månaden som kommundirektör i Vimmerby. När hon tillträdde tjänsten som kommundirektör under 2010 var månadslönen 61 000 kronor.

– 2,4 procent är ungefär vad andra chefer fick. Förra året hade vi ett resonemang om att vi ville att hon skulle bli löneledande och därför fick hon en något större ökning 2020, säger kommunalrådet Jacob Käll (C). 

Ska bli löneledande

Då var saken att Torbjörn Swahn, som var vd för Vimmerby Energi- och Miljö AB, hade ett samlat värde på sitt avtal som var bättre än Carolina Leijonrams. Kommundirektören hade högre lön, men hon saknade de förmåner som VEMAB:s vd hade. Det handlade om 35 semesterdagar och en tjänstebil som fick användas privat och disponeras av en familj. 

VEMAB har ännu inte rekryterat en ersättare till Torbjörn Swahn, men den tillträdande vd:n ska inte ha ett bättre avtal än kommundirektören.

– Vi är i rekryteringsfasen och det ska inte bli sådana förmåner för en ny vd. Ny vd:s lön ska inte överstiga Carolinas lön, det är vi överens om.

Varför är det viktigt att hon är löneledande?

– Hon är kommunens högsta tjänsteman och är chef över cirka 1 500 anställda. 

"Bra lön"

Jacob Käll konstaterar att 105 900 kronor i månadslön är en hög lön, men att det inte är något sällsynt för en kommundirektör.

– Jag tycker att det är en bra och hög lön, men det är inget ovanligt för en kommundirektör. Det är så lönerna ser ut.

Är det motiverande med så hög lön i en liten kommun som Vimmerby?

– Det är så lönerna ser ut för en kommundirektör. 

I Hultsfred har Lars Rosander (kommunalråd, reds.anm.) ofta pratat om en oro över att deras kommunchef ska bli handplockad. Är det något ni har med er i förhandlingen?

– Nej, men det är klart att det är en risk. Vi har många kompetenta chefstjänsteman och flera har också gått vidare till andra jobb. Det skulle säkert kunna bli en diskussion om hon får ett jättebra erbjudande, men det är inte med i diskussionen om lönesättning.

Lönen sattes i december

Carolina Leijonrams lön sattes i december månad, men gäller från och med 1 april. Mellanskillnaden får hon utbetalt retroaktivt. 

– Rent formellt blev det klart i december, men lönen var egentligen satt ganska långt innan det. Jag tror det blir tidigare 2022, men jag kan inte tågordningen helt. 

Går det att säga något om den fortsatta löneutvecklingen?

– Nej, det går inte. Förhoppningen är att löneökningen ska ligga i paritet med andra anställdas framöver. 

Hur är ditt förtroende för Carolina Leijonram som kommundirektör?

– Det är högt. Hon gör ett bra jobb.

Lars-Erik Rönnlund, kommunchef i grannkommunen Hultsfred, tjänar 106 270 kronor i månaden. Kommundirektören Carolina Leijonram har tackat nej till att kommentera sin lön.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: