Annons:

Sök

Annons:

Så reagerar krog- och restaurangbranschen:

Putte Svensson Sahlin tycker att branschen behandlats styvmoderligt. Foto: Arkivbild

Så reagerar krog- och restaurangbranschen: "Det här har tagit så hårt psykiskt"

Champagne och bubbel bland krog- och restaurangägare efter torsdagens besked? Nej, inte bara.
– Det här har tagit så hårt psykiskt, säger Kharmas ägare Christopher Novratidis.
– Jag fattar inte hur de har kunnat behandla en bransch som de har gjort, säger Hulingens ägare Putte Svensson Sahlin. 

Annons:

På torsdagen kom beskedet att restriktionerna i Sverige avvecklas den 9 februari. Covid-19 kommer då inte heller att betraktas som en samhällsfarlig sjukdom.

Ett stort steg mot den normala verkligheten har därmed tagits. Men det är inte så att krog- och restaurangnäringen jublar i kör. Det finns fortsatt en stor osäkerhet och tveksamhet.

– Jag kan inte säga att jag känner något direkt. Jag fattar inte hur de kan ha behandlat en hel bransch som de har gjort. Det finns inga som helst tecken eller bevis på att det är här smittspridningen har varit. Nu har det mesta varit nedstängt, men smittspridningen har aldrig varit så hög som nu. Det är inte inom vår sektor som det smittar. Jag kan säga att det känns lite som att stå i skolan och alltid bli vald sist när det ska väljas lag, säger Putte Svensson Sahlin, som driver Hotell Hulingen i Hultsfred. 

Kharmas ägare Christopher Novratidis har liknande känslor.

– Jag är fruktansvärt trött på det här. Så trött som jag är just nu har jag aldrig varit. Det har tagit så hårt psykiskt. Hur länge kommer det här hålla? Kommer det en ny variant? Får vi bomma igen ännu en gång? Sådant här tär på en. Samtidigt är det skitroligt att dra igång igen, men vad händer om några månader? Man vågar inte vara 100 procent glad, säger han.

Under februari kommer Kharma ha öppet som vanligt fredagar och lördagar. I mars räknar man med att kunna hålla större evenemang igen.

– Det ska bli jättekul att träffa alla gäster igen och kunna köra utan restriktioner, men man vågar som sagt inte vara 100 procent glad. 

"Inte bara att trycka på en knapp"

Putte Svensson Sahlin säger att det känns som att börja om från noll igen.

– Vi får aldrig tillbaka vissa saker. Många tror nog att det bara är att trycka på en knapp, men så är det inte. Någonstans handlar det om att själv få tillbaka motivationen och viljan igen också. Vi kommer köra det vi har planerat och kommer aldrig ta in 300 personer under det här året. Vi har inte möjlighet att göra det med personalen heller. Vi har inte de resurserna. De få som är kvar kan vi inte köra slut på heller.

När tror du att det kan bli lite mer som vanligt igen?

– Framåt jul kanske det kan återvända lite om man tittar på julbord och sådär. Men det finns vissa saker vi gjort som vi inte kommer göra igen. Vi har kört fredag-lördag med sju till åtta band, men det sliter för mycket. Vi har inte möjlighet att bemanna för det heller. Det kommer inte ske inom överskådlig framtid.

Branschen har ändå fått många stöd under den här perioden?

– Det är positivt. Utan stöden hade man inte klarat sig. Det gäller både stödet från staten och de privata stöden. Det är många som har stöttat och de privata stöden är mest imponerande. Det visar att våra gäster vill ge något tillbaka.

Putte Svensson Sahlin säger ändå att man ser ljuset i tunneln nu.

– Vi kommer försöka köra så mycket vi kan och orkar med. Just nu är det svårt att tänka sig det, men när man väl står där och det är konsert så kommer man säkert brinna för det igen. Men det ska fungera praktiskt också att få tillbaka publiken och personalen på ett bra sätt.

Just personalbristen är ett stort bekymmer, menar han.

– Eftersom vi knappt har haft någon verksamhet har vi inte kunnat lära upp några nya. Vi brukar lära upp personal från 15-16-årsålder och då tar det två till tre år innan de är fullärda. Nu är det från noll igen och helt plötsligt om en vecka ska det fungera som vanligt igen. Det är helt orimligt och vi får tacka nej till saker som vi inte mäktar med.

"Håller tummarna"

Lena Josefsson, en av arrangörerna bakom Pumpen i Södra Vi och Örsåsa Loge utanför Gullringen, jublar dock över beskeden.

– Nu håller vi tummarna för att det här verkligen håller så att vi kan ha öppet. Jag var mer tveksam förra gången, nu är jag mer positiv. Senaste gången hade vi tre veckor på oss från beskedet tills att vi skulle öppna. Danserna gick inte bra, det var nästan katastrof. Jag tror att man som dansare kanske inte riktigt vågade och det kanske tar lite ytterligare tid innan dansarna vågar fullt ut. Men konserterna gick bra hela tiden och den här gången tror jag det håller, säger Lena Josefsson.

Exakt hur Pumpen kommer öppna är inte helt bestämt, men till sommaren kommer också Örsåsa Loge, som varit nedstängt både 2020 och 2021, hålla öppet igen.

– Jag tror att konserterna kommer gå bra hela tiden och i slutet av säsongen är nog allt igång igen på allvar. Vi kommer ha öppet till april och sedan planerar vi för att ha Örsåsa öppet igen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: