Petra Dahlström Wall är ordförande för Kommunal i Vimmerby.
Under onsdagskvällen tog vi del av ett krislarm från hemtjänstenheterna i Tuna, Frödinge och Rumskulla. HÄR kan du läsa mer om krislarmet från ett stort antal medarbetare.
Kommunals ordförande Petra Dahlström Wall känner förstås till brevet som är undertecknat av ett drygt 30-tal anställda och som är adresserat till kommunalrådet Jacob Käll.
– Jag kan inte kommentera så ingående nu. Vi inväntar arbetsgivarens svar och får återkomma. Jag har läst brevet självklart men har det inte framför mig precis nu. Men det här handlar om deras arbetsmiljö och det är alltid allvarligt, säger Kommunals ordförande Petra Dahlström Wall.
Hur ser du generellt på situationen inom hemtjänsten?
– Det är alltid så, om arbetsmiljön inte fungerar, att det är jätteallvarligt. Det är inte okej. Man ska kunna gå till sitt arbete och må bra. Gör man inte det så måste man se allvarligt på situationen. Vi kommer alltid stötta upp för att våra medlemmar ska kunna gå till jobbet och känna att de mår bra.
"Höj lönerna"
Hemtjänsten har likt många verksamheter inom vård och omsorg påverkats av den pandemi vi brottats med under flera år.
– Bemanningssituationen har varit återkommande under pandemin och blivit väldigt synlig under den. Av pandemiskäl har det varit mycket sjukdomar och jag förstår att deras situation är jättetuff. Det är något vi inom Kommunal har jobbat med ett tag och pratat öppet med arbetsgivaren om. Jag vet att arbetsgivaren tittar på en lösning, säger Petra Dahlström Wall.
Hon tycker det är bra att medlemmarna gör sin röst hörd på det här sättet.
– Det är viktigt att medlemmarna gör på det här sättet, så att det verkligen kommer från dem. De måste göra sin röst hörd och nu får vi se vad arbetsgivaren säger. Vi har en överenskommelse om att invänta svar från arbetsgivaren först och återkommer mer än gärna efter det.
Handlar det om att grundbemanningen är för låg i grunden och att man inte får den vila man behöver, eller handlar det om att man behöver höjd lön? Eller är det flera parametrar som spelar in?
– Jag tror att det är flera parametrar som spelar in. Tittar man på bemanningsläget är det brist på folk och det är något som kommer bli ännu värre. Vi pratar om ett yrke där det är brist på arbetstagare och där en stor del av undersköterskorna kommer gå i pension. Det gäller för hela landet. Vi har varit mitt i en pandemi, men det behöver inte betyda att det är underbemannat i grunden. Men det är mycket sjukdomar och ordinarie personal kan inte jobba och det finns få vikarier att tillgå. Då blir det underbemannat.
Pandemin har en stor skuld till detta?
– Just nu är det absolut så. Vi pratar om två år här med mycket bortfall på grund av sjukdomar. Det är givetvis en stor orsak, men det finns en historisk skuld tidigare också, med alla inbeordringar. Jag vet att arbetsgivaren också vill komma bort från det och att de jobbar för det.
Det blir lite av ett moment 22 här. Självklart måste medarbetarna kunna vara lediga, men samtidigt måste ju någon ta hand om de äldre. Vad är det ni önskar att de gör för era medlemmar?
– Det är en bra fråga. Dels tycker jag att lönerna ska höjas. Visa att det här är ett viktigt yrke och höj statusen. Det är en sak. Bemanningsfrågan är svår, det går inte bara att ragga folk på stan. Hur gör vi för att få in fler vikarier? Det är mycket sådant som man behöver titta över. Lönen räcker kanske inte till för att få folk intresserade, men det är en stor del i detta. Varje arbetsgrupp i pandemin är värd mycket pengar. Men här har vi en lågavlönad arbetsgrupp, de har inte höga löner. De är värda varenda krona och skulle behöva ha mycket mer i mina ögon.
"Känner oss livegna"
I brevet skriver medarbetarna att situationen är ohållbar och att de vill ha svar och åtgärd på bemanningsproblemen omgående. Personalen mår dåligt och orkar inte mer, skriver man.
"Vi känner oss livegna, vi får jobba dubbelpass och blir inbeordrade på våra lediga dagar", skriver de tre enheterna inom hemtjänsten.
– Nu får vi se vad arbetsgivaren säger och återkomma efter det, säger Petra Dahlström Wall.
Dagens Vimmerby har varit i kontakt med ett flertal personer inom hemtjänsten, som vill avvakta arbetsgivarens svar innan de säger något offentligt.