Annons:

Sök

Annons:

Effekten av prischocken på livsmedel: mindre kött och mer grönt i skolmatsalen

Mindre kött – mer grönsaker i skolmatsalen. Det kan bli effekten av prischocken på livsmedel. Foto: Bildbyrån

Effekten av prischocken på livsmedel: mindre kött och mer grönt i skolmatsalen

Det kan bli mindre kött och mer rotfrukter och grönsaker i skolmatsalarna. Detta på grund av prischocken på livsmedel.
– Vi kommer inte ta bort några populära maträtter, säger kostchefen Sofia Andersson.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Ökade priser på livsmedel slår mot såväl privatpersoner som kommuner. I Vimmerby kommuns tillagnings- och mottagningskök, där man tillagar 3 500 portioner dagligen till förskolebarn, skolelever och vård- och omsorgstagare, kan prischocken få effekter, vilket P4 Kalmar var först att berätta om.

– Utöver det tillkommer både frukost och mellanmål till förskola och fritids. Det vi har att förhålla oss till är att vi ska servera mat till alla våra gäster, säger kostchefen Sofia Andersson.

Vad kan prisökningarna få för effekter?

– Vi har inga planer på att ta bort några populära maträtter. Det vi får titta igenom är recepten och om det går att ändra ingredienserna något. Men det ska fortfarande vara rätt proportioner i dem, men det är något vi jobbar kontinuerligt med. Vi ska alltid serverera mat som håller kvalitet och är näringsrik och vi jobbar långsiktigt framåt. Vi får se om vi kan hitta nya maträtter som är populära, för meningen är att servera mat som våra gäster vill ha. 

Ny prisjustering i maj

Kostenheten köper in livsmedel för cirka 13 miljoner kronor om året och har avtal med ett flertal lokala producenter som förser kostenheten med bland annat mjölk, kött, potatis och bröd. Just nu är det främst basvaror som potatis, pasta och kött där priserna stiger kraftigt.

– Det är så det är i samhället och vi är bundna till våra avtal, säger Sofia Andersson.

Det gällande avtalet för matinköp är från december 2020. Fyra gånger om året justeras priserna och den senaste justeringen skedde i februari. Nästa sker i maj.

– Då höjs eller sänks priserna och i det läget är vi inte så ofta. Nu finns det flera förklaringar till varför prisökningarna sker och den höjning som var i februari var rätt så hög, men jag har inga exakta siffror. När det är basvarorna som priset höjs på märks det ganska tydligt.

Räds du en ännu större ökning i maj?

– Det kan det bli. 

Vad skulle det kunna få för effekter?

– Det är svårt att säga. Vi ska servera mat till alla våra gäster varje dag, det är vad vi har att förhålla oss till.

"Kan utveckla recept"

Att bara ta bort kött är ingen väg att gå, menar Sofia Andersson.

– Nej, det kommer vi inte göra. Men vi kan se över recepten och om det går att minska ned mängden. Istället kanske man kan tillföra mer grönsaker och rotfrukter, utifrån att det är rätt näringsvärde. Det är det man kan dryga ut med. 

Kan det bli fler vegetariska rätter?

– Vi har alltid vegetariskt som alternativ och det hoppas vi att alleman ska bli mer intresserad av. Vi äter ju för mycket kött och borde äta mer grönt överlag. Men vi ska alltid ha två alternativ. Det är vad politikerna har sagt, så vi kommer inte ta bort kött. Det vi kan göra är att utveckla recept och maträtter som innehåller billigare råvaror.

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: