På bilden ses Hannes Degerman, Karl Bergman, Alfons Hedquist, Albin Gustafsson, Albin Niiranen och Rasmus Nilsson. Saknas gör Louise Wall och Nora Svensson som inte var på plats.
Foto: Simon Henriksson
Sveriges största casetävling har arrangerats av industriell ekonomi vid Linköpings universitet i 14 år. Delta får elever i årskurs tre på natur- och teknikprogrammet.
Årligen brukar fler än 200 skolor och 1 000 elever vara med i tävlingen – och endast fem av de bästa lagen går vidare till finaldagarna i Linköping.
Två av årets fem lag kommer från Vimmerby gymnasium.
– Det är en tävling som går ut på att lösa olika case. Det är exempel på kunskaper inom matematik men också problemlösning och resonemang. Det är exempel på sådant man kan använda även i arbetslivet, säger läraren Robert Davidsson.
Tillsammans med lärarkollegan Anna Legnegård gjorde de kvalcaset till en del av kursen Matte5.
– Eleverna fick svara på de här frågorna under en timmes tid. De arbetade i lag och behövde samarbeta med varandra för att lösa det. De får inte söka någon information externt. Vi har satt det här som ett moment i kursen, berättar han.
"Samarbetar väldigt bra"
Elever från både teknik- och naturprogrammet har samarbetat och för första gången har Vimmerby gymnasium fått ett lag i den stundande finalen. Men inte bara ett lag, utan två av de fem finallagen kommer från Vimmerby.
– Det är riktigt kul. Vi har varit med några år tidigare också men konkurrensen är väldigt hög. Jag tror det är en stor fördel att teknik och natur jobbar tillsammans och det känns väldigt kul att två lag tog sig vidare.
Vad är speciellt med de här lagen?
– De samarbetar väldigt bra. De kompletterar varandra bra med sina styrkor och svagheter. Det ska bli jättespännande med finalen.
"Blir att vila hjärnan"
Finalen äger rum över två dagar i början av april. De tre eleverna Albin Gustafsson, Albin Niiranen och Alfons Hedquist tycker det ska bli väldigt kul att delta i finalen.
– Det känns spännande och kul och är något annorlunda jämfört med det dagliga i skolan, säger Albin Gustafsson.
De hade övat på gamla case inför tävlingen och lagt en hel del lektionstid på att förbereda sig inför tävlingen.
– Det blir som provtillfällen vi har haft och något som vägs in i betygssättningen, säger Albin Niiranen.
Hur känns det att två lag gått til final?
– Vi blev chockade över det. Lärarna var verkligen imponerade.
I varje lag deltar fyra elever och totalt är det åtta elever som ska tävla i finalen.
– Det är sex från vår klass, så vi var lite bättre än natureleverna. Det är viktigt i en intern tävling, säger Alfons Hedquist och skrattar.
Vad är förklaringen till att ni är så duktiga?
– Vi har väldigt mycket matte på schemat. Det är sju, åtta lektioner i veckan, så det ligger väldigt naturligt. Sedan gäller det att vara insatt i samhället också, det är en del allmänbildning i det här med.
Hur ska ni förbereda er inför finalen?
– Det blir att vila hjärnan och inte plugga. Kanske gymma och åka motorcykel, säger Alfons Hedquist.