Henrik Ryheden från Västervik är ny ambulanschef i Hultsfred-Vimmerby med ansvar för 35 ambulanssjuksköterskor och ambulansvårdare plus ett antal vikarier.
Foto: Lotta Madestam
Den 1 mars tog 47-årige Henrik Ryheden över chefsansvaret i området Hultsfred-Vimmerby efter Melker Engström, som numera har ansvaret enbart för Västervik.
Det sedan verksamheten vuxit i norra länsdelen med bland annat bedömningsbilen i Hultsfred och i antalet medarbetare.
– Jag har ett förflutet som ambulanssjuksköterska i Västervik sedan 18 år tillbaka. De senaste två åren har jag också varit inre befäl på SOS alarm, två halvtidstjänster jag kombinerat, berättar Henrik Ryheden när vi slagit oss ner på Hultsfredsstationen.
Ökat antal uppdrag
Nu har han skrivit på ett treårigt chefsförordnande med ansvar för 35 ambulanssjuksköterskor och ambulansvårdare plus ett antal vikarier fördelade på Vimmerby och Hultsfred, där även Virserumsstationen ingår.
– Dagligdags är det fem resurser, inklusive bedömningsbilen, som rullar i det här området som har runt 5 000 uppdrag på ett år. Den siffran har ökat jämfört med några år tillbaka, säger Henrik Ryheden.
Vad var det som fick dig att söka det här jobbet?
– Jag vill vara med i den fortsatta utvecklingen av verksamheten och få vara delaktig i det på ett mer aktivt sätt. Jag ser det som en ny utmaning i karriären, det ska bli jätteroligt att få leda en verksamhet.
Vad är dina förväntningar och mål som chef för den här delen av ambulansverksamheten?
– Just nu som ny är det viktigaste för mig att lära känna medarbetarna som personer, grupperna och kulturen på stationerna. Arbetssättet, scheman, vad man har för utmaningar, framgångar och motgångar här. Att få en bild av det och fortsätta driva de projekten som finns, exempelvis bedömningsbilen, så vi förvaltar det. Det har jag fokus på i närtid.
Vad skulle du säga är de stora utmaningarna?
– Att hitta personal på mindre orter, så visionen är att hitta lösningar som gör att personalen trivs här, både så vi får behålla befintlig och hittar ny.
Så här långt säger han sig fått en bra magkänsla och han är imponerad av medarbetarna.
– Det finns en utmaning här, som man inte har i Västervik, och det är de långa körtiderna till sjukhus som innebär långa vårdtider. Det ställer höga krav på personalen, det är ju mycket enklare att hämta en kritisk patient i Västerviks centrum där man är på sjukhuset inom några minuter.
Har det öppnat ögonen på dig på ett annat sätt?
– Ja, det måste jag säga. Här, men också på SOS alarm har jag sett på ett tydligare sätt vilka utmaningar man ställs inför på ytterstationerna. Jag är imponerad och tycker det är gott go i grupperna här.
Kommer jobba som grönklädd
Henrik Ryheden har åkt med som grönklädd i bilarna, för att skaffa sig en bra bild av verkligheten och han säger sig heller inte vara främmande för att jobba i bil även fortsättningsvis.
– I sommar exempelvis kommer man få se mig grönklädd ihop med medarbetarna. Det gör jag för min egen skull, men också för att få känna hur det känns att åka de här långa resorna.
Men – det var inte givet att Henrik Ryheden skulle hamna inom ambulansen. Innan han bestämde sig gjorde han utlandsmission i Afghanistan med försvarsmakten och han har också ett förflutet som matros i handelsflottan.
– Jag var ute på de sju haven tills jag började plugga. Valet stod mellan att läsa till sjökapten eller gå iland. Valet föll på att läsa till sjuksköterska i Norrköping, så jag började min bana på akuten i Västervik.