Annons:

Sök

Annons:

STREJKEN PÅVERKAR KYRKANS VERKSAMHET

Frödinge kyrka och kyrkogård påverkas av Kommunals strejk som inleddes idag. Foto: Pressbild

STREJKEN PÅVERKAR KYRKANS VERKSAMHET

I morse inleddes Kommunals strejk mot Svenska kyrkan. En av församlingarna som påverkas direkt är Vimmerby. Bland annat kommer ingen skötsel av Frödinge kyrkogård kunna genomföras framöver.
– Jag är orolig för mer varsel, säger Mattias Kessén, kyrkogårds- och fastighetsansvarig i Vimmerby pastorat.

Annons:

I det första skedet är det en person som tagits ut i strejk i Vimmerby pastorat. Det är en vaktmästare med arbetar i församlingshemmen i Vimmerby och Frödinge och även som vaktmästare i Frödinge kyrka med tillhörande kyrkogård.

– Det är inte jättemycket påverkan än så länge. Det är en kyrkogård i Frödinge som ingen kommer kunna sköta och kyrko- och församlingshemmen i Vimmerby och Frödinge. Där har vi den stora påverkan. Vissa gudstjänster kommer att påverkas eftersom vi inte får ersätta den person som är uttagen i strejk, säger Kessén. 

Begravningar ska dock kunna hållas som planerat.

– Där är Kommunal och arbetsgivarorganisationen överens om att man ska bevilja dispens så att begravningarna ska kunna hållas. Även om man inte hinner bevilja alla ansökningar så ska man kunna hålla begravningar som vanligt.

 

Strejken inleddes i morse och rör en konflikt om ett omställningsavtal som Svenska kyrkan sagt upp. Medlarna lämnade ett slutbud under gårdagen, men det sa kyrkans arbetsgivarorganisation nej till.

Strejken innehåller två delar. Dels en blockad mot övertid, mertid, ny inhyrning av personal och nyanställningar som slår mot alla verksamheter. Utöver det är vissa personer uttagna i strejk. Över landet handlar det om cirka 80 personer. I länet är det bara Vimmerby och Emmaboda som påverkas i det här första skedet. 

– Kommunal har i det längsta varit pragmatiska och försökt hitta en bra lösning. Tyvärr tar inte arbetsgivaren den utsträckta handen. En strejk är alltid en sista utväg och absolut inget Kommunal gör lättvindigt. Jag kan bara beklaga att arbetsgivaren uppenbarligen anser att just deras verksamhet ska ha en särställning på svensk arbetsmarknad. Det är omöjligt för oss att acceptera ett avtal där medlemmarna i Kommunal skulle gå med på villkorsförsämringar för att få likvärdiga omställningsmöjligheter som flertalet på svensk arbetsmarknad, säger Malin Ragnegård Kommunals förbundsordförande i ett pressmeddelande. 

Svenska Kyrkans Cecilia Herm säger såhär om konflikten: 

– Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation kan inte teckna ett omställningsavtal som blir minst åtta gånger dyrare än idag, och samtidigt behålla långa uppsägningstider och den unikt kostsamma lönegarantin vid omplacering. Sent i medlingen har det dessutom dykt upp ytterligare kostsamma krav från arbetstagarorganisationerna. Därför har vi tackat nej till medlarnas slutbud, säger Cecilia Herm, förhandlingschef Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

 

Tror på fler varsel redan idag

Mattias Kessén i Vimmerby vill inte lämna några kommentarer om strejken i sig.

– Jag vet att det handlar om omställningsavtalet, det är väl det jag kan säga.

Är du orolig för att situationen ska förvärras?

– Ja, det är jag. Det är en spekulation givetvis men jag blir inte förvånad om det kommer ytterligare varsel idag.

Besökare till Frödinge kyrkogård får finna sig i att kyrkogården inte går att sköta framöver.

– Vi är inne i en växtperiod och det kan vara regn på väg. Både det som inte ska växa och det som ska växa kommer att växa på kyrkogården.

Fotnot: Vi har sökt Petra Dahlström, ordförande i Kommunal Vimmerby. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: