Förskolechefen är oerhört lättad över att barnet inte blivit bortförd.
Foto: Micael Rundberg
Det var för en dryg vecka sedan som ett barn försvann från förskolan i Frödinge. Polisen skickade ett flertal resurser till platsen och en utredning om olaga frihetsberövande inleddes.
Polisen misstänkte inledningsvis att barnet blivit bortfört från förskolan av en man i en röd bil. Nu lägger polisen ned förundersökningen och deras uppfattning är att inget brott ligger bakom händelsen.
– Jag tänker att polisen har gjort sin utredning klar och den visar på att inget bortförande av barnet har skett. Jag är oerhört lättad över att barnet inte har blivit utsatt för att bli bortförd och vad allt med det skulle kunna innebära. Dock kvarstår faktum att ett barn hamnat på fel sida av staketet och det är det som vi har fokus på att utreda och som vi behöver vidta åtgärder för, säger förskolechefen Eva Johansson.
Hur ser du på att polisen gick ut med det här och de effekter det fick?
– Självklart måste polisen gå ut med en sådan förfrågan om det framkommer uppgifter som dessa. Min upplevelse är att polisen hela tiden varit tydlig till media om att det finns en misstanke som de utreder. Att det sedan kan få vissa negativa effekter går kanske inte alltid att undvika.
"Fortfarande oerhört ledsna"
Förskolan har erkänt brister i samband med händelsen och ett flertal åtgärder kommer att vidtas. HÄR kan du läsa mer om det. Att polisen lägger ned utredningen kommer inte påverka dessa åtgärder, menar Eva Johansson.
Hon ser det inte heller som någon upprättelse för personalen.
– Personalen på förskolan är fortfarande oerhört ledsna över att ett barn kunde ta sig ut från förskolan. Jag kan inte se att detta är någon upprättelse för dem. Vi har hela tiden hållit oss till vår utredning och vad som framkommer i den.
Hur ser du på reaktioner från vårdnadshavare som valt att inte ha sina barn på förskolan?
– Som jag sagt tidigare, det är jättetråkigt att man inte har tillit och förtroende för förskolan just nu. Samtidigt förstår jag att det finns en oro, som också i många fall ökar i och med att man inte från vårt håll kan ge så mycket information i lägen då det sker incidenter kring enskilda barn. Jag hoppas och tror att alla barn snart är tillbaka och att vårdnadshavare känner sig trygga att lämna sina barn på förskolan, för det ska man kunna vara.
Hur ser du på allt som skrivits på sociala medier?
– Sociala medier är alltid på gott och ont. I detta fall mest på ont, då jag upplever att våra medarbetare behöver hantera många människors frustration, ibland okunskap och framförallt kränkande stereotypa tankar om de som arbetar med ett av de viktigaste jobben. Nämligen att fostra, utbilda och undervisa framtidens vuxna. Sociala medier är också en plattform, som om den används rätt kan ge många glädjeämnen och som kan ses som en källa till att viktig information sprids på ett korrekt sätt. I övrigt har jag inget mer att tillägga om sociala medier och dess användare.