Åke Birgersson berättar för Aktiespararnas medlemmar om Hagelsrums Gård.
Foto: Privat
Familjen Birgersson med Åke och Tom i spetsen berättade om verksamheten och guidade lokalavdelningens medlemmar runt på anläggningen.
– Med utgångspunkt från cirka 600 mjölkkor och 530 hektar odlad markareal producerar man runt sju miljoner ton mjölk samtidigt som man föder upp kalvar och odlar foder och växtgrödor, berättar ordförande Åke Bergh efter studiebesöket.
Fem biogasstationer
Sedan 2018 då den stora rötkammaren och uppgraderingsanläggningen stod klar har man bedrivit biogasproduktion och distribution.
Fram till idag har man öppnat fem biogastankstationer, bland annat i Målilla, Hultsfred och Vimmerby, dit gasen distribueras.
Utöver det levereras även biogas som drivmedel till Eon´s biogasstationer längs E22:an, där Kalmar länstrafiken kör majoriteten av sina fordon på biogas.
”Närmast oslagbart drivmedel”
Det blev ett intressant studiebesök på gården, där medlemmarna fick höra med om hur biogasen framställs genom rötning av gödsel. Produktionen ger både metan och koldioxid. Medan metanen används som drivmedel till bilar, binds koldioxiden till Hagelsrums växtodling.
– Biogas producerat på gödsel är ett närmast oslagbart drivmedel med hög klimatnytta ur cirkulär miljösynvinkel och hållbarhetsperspektiv, säger Åke Bergh.
Enda bevarade masugnen
Besökarna fick också möjlighet till ett snabbesök på intilliggande Hagelsrums Masugn som tillkom i mitten på 1700-talet för tillverkning av tackjärn, där de viktigaste råvarorna var sjömalm, träkol, kalksten och grönsten. Hagelsrums Masugn är den enda bevarade av de masugnar som funnits på 16 orter i Kalmar län.