Annons:

Sök

Annons:

Näringslivet har sagt sitt – det här vill företagarna att kommunen ska förbättra

Ulrica Bennesved, Svenskt Näringslivs regionchef i Kalmar län, presenterade tidigare i veckan resultatet av företagsklimatet i Kalmar län. Foto: Ulf Börjesson/Pressbild

Näringslivet har sagt sitt – det här vill företagarna att kommunen ska förbättra

Svenskt Näringsliv har släppt sin årliga ranking av företagsklimatet. Undersökningen bjuder inte på några stora överraskningar för Kalmar läns del. 
– Överlag är skillnaderna små, men vi kan se att betyget fortsätter att sjunka när det gäller tillgången på kompetent arbetskraft, och en majoritet av företagen svarar nu att situationen inte ens är godtagbar, Ulrice Bennesved, regionchef på Svenskt Näringsliv. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Svenskt Näringslivs mätning av företagsklimatet i alla landets kommuner har pågått i 20 års tid. Det är 1 280 företagare i Kalmar län som har svarat på Svenskt Näringslivs frågor om hur de uppfattar situationen där de är verksamma. 

– Det är företag som representerar en lång rad branscher plus att det är en stor variation av företagsstorlekar. Vi tycker att svarsfrekvensen på 51 procent är ett gott resultat, vilket signalerar att det finns ett engagemang från företagen om att man vill vara med och svara på enkäten, säger Johnny Rönnfjord, näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv. 

Kalmar läns genomsnittliga sammanfattande omdöme är 3,5 och ger en nionde plats av landets 21 län. Fem kommuner stiger, fyra tappar och tre behåller sitt betyg. Mönsterås har det helt klart högsta betyget (4,3) medan Mörbylånga och Högsby ligger i botten med 3,2. Västervik, Vimmerby och Hultsfred är snäppet bättre med 3,3. 

– Det vill vi trycka på är att Mörbylånga inte ligger under 3,0. Det är första gången på ett tag som kommunerna i Kalmar län flyttar upp positionerna som helhet. Om man tittar på riket som helhet så är det inte så stora förändringar i år. Vi ser att det är fler kommuner som har anslutit sig till Mönsterås kommuns höga nivå över 4,0 och färre som ligger kvar under 3,0, säger Johnny Rönnfjord.

Inget betyg stiger i Hultsfred

Hultsfreds kommun tappar 0,1 i det sammanfattande omdömet och landar in på 3,3. Ett orosmoln som Ulrica Bennesved ser är att man tappar eller står stilla på alla punkter. 

– Den samlade nivån är på en för låg nivå för att man ska vara nöjd. I botten av listan finns frågan om företagens möjlighet att hitta relevant kompetens och skolans kontakter med det lokala näringslivet. Tillgången till relevant kompetens delar man med många kommuner i länet. Kompetensbristen är vårt största tillväxthinder och det är svårt och bekymmersamt att hitta personal, säger Ulrica Bennesved. 

Hultsfreds kommun tappar dessutom mycket i påverkan av brottslighet och otrygghet.

– Det är också viktigt att titta på dialog- och attitydfrågorna som rimligen borde ligga högre än strax över 3,0, säger hon. 

Hultsfreds kommunalråd Lars Rosander (C) deltog på det digitala mötet och gav sin syn på rankingen. 

– Alltid intressant att följa utvecklingen och se vad man kan bli bättre på. Vi ligger ungefär som vi låg förra året fast vi har sjunkit lite på samtliga punkter. Här har vi fler poliser än någonsin som upptäcker fler brott och det är längesen vi hade så många poliser som vi har i dag. Infrastrukturfrågan är alltid viktig, likaså frågan om rekrytering av kompetent arbetskraft, säger Lars Rosander.

"Vet att de har ambitioner"

Vimmerby kommun ligger precis under rikssnittet och stiger 0,1 betygssteg mot föregående år i sammanfattande omdöme. Årets betyg är 3,3. 

Det är fler parametrar som stiger än som sjunker även om förändringarna inte är så stora. 

– Det ger en signal om att utvecklingen går i rätt riktning efter flera år av tapp men det man kan vara bekymrad över är att det är för många parametrar som ligger för långt ner. Frågorna om service och bemötande, politikers och tjänstemäns attityder, dialog och information ligger på en för låg nivå för att det ska kännas tillfredsställande, säger Johnny Rönnfjord. 

Ulrica Bennesved flikar in: 

– Här återkommer kompetensfrågan och vi ser en förbättring i påverkan av brottslighet och otrygghet, säger hon.

Johnny Rönnfjord var för en tid sedan på ett möte i Vimmerby och fick en god känsla. 

– Jag vet att företagen, politikerna och tjänstepersonerna har ambitioner. Det gick under mötet från att nå 4,0 till att nå 5,0. Riktningen är rätt och då gäller det att ha ambitioner att utvecklas och vilja göra bra saker tillsammans, säger han.

Små förändringar i Västervik

Företagen i Västerviks kommun ger betyget 3,3 i sammanfattande omdöme, vilket är det sjätte högsta i länet. 

– Ett litet tapp som man knappt kan kalla tapp. Det är små förändringar i alla frågor och vi kan se en påbörjad positiv förändring som visar sig i att det är fler frågor som stiger än som faller, säger Johnny Rönnfjord. 

När han tittar på helhetsbilden är det infrastrukturfrågor vad gäller vägar, tåg och flyg som hamnar i botten på Västervikslistan. 

– Det är många frågor som går i rätt riktning också. Jag har fått förmånen att vara en del hel i Västervik och träffa politiker och företag. Min känsla är att resan är påbörjad med strategier och planer. Då handlar det om att hitta vad man ska jobba med för att skapa en tydlighet och ta krafttag, då är det viktigt att det blir en kraftig utveckling och en resa framåt, säger han. 

Här är de högst prioriterade åtgärderna

När länets företag får ranka vad man har för prioriterade åtgärder för ett förbättrat företagsklimat är det en lågoddsare att förbättrad lokal infrastruktur toppar listan. Tvåa är minskad brottslighet och ökad trygghet. Bättre förståelse för företagande hos kommunens beslutsfattare och bättre dialog mellan kommunen och företagen är trea respektive fyra. Snabbare handläggning är femma. 

– Ju mer man pratar med varandra i de här frågorna desto bättre blir det. Man ska inte underskatta att ta telefonluren och försöka reda ut ett ärende snabbt än ta ett skriftligt svar med krånglig svenska. Många av de här punkterna hänger ihop då det ena ger det andra, säger Ulrica Bennesved. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: