Annons:

Sök

Annons:

Rawan El-Harake tillsammans med sin mamma Sanaa. Arkivbil Foto: Simon Henriksson

RÄTTEN RIVER UPP KOMMUNENS BESLUT – RAWAN FÅR RÄTT

Efter ett anonymt tips, som har visat sig vara falskt, drog Vimmerby kommun in sitt ekonomiska bistånd till tvåbarnsmamman Rawan El-Harake, som hotades att kastas ut på gatan. Nu har Förvaltningsrätten rivit upp kommunens beslut.
– Jag är så oerhört glad, säger Rawan El-Harake

Annons:

För en knapp månad sedan berättade vi om Rawan El-Harake, som riskerade att bli hemlös sedan hennes ekonomiska bistånd dragits in av Vimmerby kommun.

Rawan El-Harake, som bor i en lägenhet i området Bullerbyn i Vimmerby, var tidigare gift med en svensk man som hon också har två barn tillsammans med. Hon har varit långtidssjukskriven en längre tid på grund av depressioner, har fått ECT-behandling och är därför beroende av ekonomiskt bistånd från kommunen.

Fram till mars månad fungerade allt som hon ville, men därefter fick hon en ny handläggare.

Anonym uppgift

Rawan fick avslag på sin ansökan från och med maj. Ett av skälen som lyftes fram till det var att handläggaren på socialförvaltningen ska ha fått en anonym uppgift via telefon om att det bor en man hemma hos Rawan sedan närmare två år tillbaka.

Enligt handläggarens uppgifter ska Rawan vara gift med mannen enligt arabisk tradition. Mannen ska enligt uppgiftslämnaren vara folkbokförd i Ronneby.

Själv kände Rawan inte till mannen som påstod sig vara gift med henne överhuvudtaget.

Skor och kläder tillhörande män 

Vid ett hembesök hos Rawan noterade socialförvaltningen "tydliga tecken på regelmässig närvaro av andra vuxna i bostaden" som de skrev då.

Bland annat fanns det flera skor och ytterplagg i mansstorlek, vilka Rawan menar tillhör hennes bröder som dagligen är på besök hos henne.

Några övriga bevis för att den anonyma uppgiftslämnaren har rätt i att Rawan är hemligt gift – förutom de saker som hittats i hennes bostad – har inte presenterats.

Rätten river upp kommunens beslut

Socialnämnden menade dock att hennes förklaringsmodell inte är rimlig på några av punkterna. I stället ansåg socialförvaltningen att hon ska anses sammanboende med en eller flera vuxna, och ströp därför Rawans ekonomiska bistånd.

Rawan överklagade kommunens beslut och på måndagen kom Förvaltningsrättens dom i ärendet. Man anser att Vimmerby kommuns argument är undermåliga, river upp beslutet och meddelar att Rawans ansökan om bistånd ska prövas utifrån att hon är ensamstående.

Målet återvisas nu till socialtjänsten i Vimmerby för ny utredning.

"Oerhört glad"

Rawan själv är så klart väldigt glad över dagens besked.

– Jag har inte läst domen själv, men har fått den berättad för mig lite snabbt av min bror och min mamma. Jag är så oerhört glad och lättad nu. Under de månader som gått har jag bara fått 2 700 kronor i bostadsbidrag, och nu är jag inlagd på sjukhus igen.

– Jag har varit livrädd under den här tiden. Jag har två barn, som mestadels har bott hos sin pappa under tiden jag har varit sjuk, och jag har inte kunnat tänka på hur det hade blivit om jag hade varit tvungen att lämna min lägenhet. Hela den här saken är jätteskum – först var jag gift med en man som jag inte vet vem det är, sedan var det flera män som bodde hos mig i min lägenhet, och jag fattade ingenting. Men nu orkar jag se framåt igen, säger hon.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: