Annons:

Sök

Annons:

Mycket händer i Bullerbyn:

Från vänster står Sayed Azim, Farid Mohammad, Lotta Törnered, Mirja Holgersson, Annica Bohman. Framför är Raed Hassan och Khadmalla Elsayed. Foto: Simon Henriksson

Mycket händer i Bullerbyn: "Riktigt på gång nu"

Många nya aktiviteter. Förändrade öppettider. Fler mötesträffar för kvinnor.
Väldigt mycket är på gång i Bullerbyn.
– Det finns ett otroligt driv, säger Khadmalla Elsayed, som arbetar på Mötesplats Bullerbyn.

Annons:

Mötesplats Bullerbyn – den stora satsningen i det invandrartäta bostadsområdet i Vimmerby – har slagit väl ut från minut ett. 

Numera finns två mötesplatser i området och besöksantalet är högt. 

– Det är en bra bit över 200 varje vecka och det tycker vi är jätteroligt. Det här fyller en viktig roll i området och i kommunen i stort. Vi får ut dem i rätt kanaler, både Arbetsmarknadsenheten och kultur- och fritid. Det är helt suveränt att vi har olika mötesplatser, säger Mirja Holgersson, fritidssamordnare i Vimmerby kommun.

Flera förändringar är på gång.

– Vi har gjort en del förändringar och infört några nya spännande aktiviteter. Vi gjorde ett omtag, intervjuade personalen och fick fram deras önskemål och behov. Vi har jobbat mycket besökarna. 

Bland annat har man ändrat sina öppettider. 

– Det är många barn som går i skolan och inte kan komma på eftermiddagen, därför öppnar vi senare och har öppet längre i stället, säger Raed Hassan.

I samverkan med andra ordnas också flera andra aktiviteter, som läxhjälp, sagostunder, idrottsaktiviteter och för vuxna finns en cykelskola.

Insatser för kvinnor

Flera insatser för att få fler kvinnor att ta plats görs också. Ett av de mest framgångsrika heter "Vi kvinnor kan". 

– Gensvaret har varit riktigt bra. De är för många för att vara i gula stugan. Det är varje tisdag och det körde vi igång innan jul. Vi har 20 till 30 deltagare varje gång, säger Khadmalla Elsayed. 

– Vi gör olika aktiviteter. Vi har varit i kontakt med kommunen och kommunpersonal, som kommer och träffar kvinnorna. Det är ett sätt att få till integration och vi hoppas att kvinnorna ska få träffa socialtjänsten, polisen, Skatteverket och Arbetsförmedlingen. Det är viktiga myndigheter så att de kan lära sig hur man söker jobb och olika saker. De delar också med sig av varandras kulturer. Det är kvinnor från Somalia, Afghanistan, Sudan, Eritrea och Sverige. Vi planerar för ännu fler aktiviteter i framtiden, som kanske en sykurs, kurser i engelska och svenska och en datakurs, fortsätter hon.

Hur viktigt är det för kvinnor att få en egen kanal?

– Det är viktigt att de får ett ställe där de känner att de kan berätta vad de vill. Det kan vara lite svårt med utrikesfödda kvinnor, det är lite annorlunda med att träffa män. Det är en annan tradition och kultur, så då är det här en bra början. 

Mirja Holgersson säger att det finns ett stort driv i gruppen.

– Det finns ett otroligt driv i kvinnogruppen, där kan kvinnorna vara sig själva, plocka av sig slöjorna och uttrycka vad man vill. Det är jätteroligt för dem. 

Positiva effekter

Man har redan märkt av en positiv effekt, säger de. 

– Ja, de är nöjda. Mycket nöjda. De vill aldrig sluta, utan de vill fortsätta och många kommer och vill delta. "Vi kvinnor kan" kommer att vara med på Bullerbydagen också. Att de vill integrera sig är viktigt. Det kommer många olika svenskar och visar sin kultur och berättar saker. En arabisk kvinna har gjort makeup åt en svensk tjej, så det är så det kan bli exempelvis. 

Dessutom planeras det för en stor kulturfest framöver. 

– Då skulle man kunna ha en kulturdag där man bjuder in svenskar för att visa hur kulturen i andra länder fungerar. Vi kan samla kläder och mat från olika länder och visa upp, säger Mirja Holgersson. 

När kan det ske?

– Hittar vi ett ställe, så kanske någon gång under året. Det är önskemålet. 

Mansgrupp också

Efter att kvinnogruppen bildades höjdes även röster om en mansgrupp. 

– Det fanns intresse att få igång en sådan och de träffas på fredagar. Man jobbar för att förbättra området och med hyresrättsfrågor. Området är stort och det är många nyanlända som vi försöker hjälpa, säger Farid Mohammad.

I förlängningen hoppas man kunna ha grupper med både kvinnor och män. 

– Vi pratar mycket om barns rättigheter och kvinnors rättigheter, så att de vet sina rättigheter. Just nu är det uppdelat för att man ska kunna diskutera inom sin grupp, i förlängningen vill vi hitta en grupp där alla kan vara med. Just nu är det tryggt att ha det så här, säger Mirja Holgersson.

Att få in svenskar som jobbar på mötesplatserna är något som det jobbats med. 

– Det har vi jobbat aktivt med, för att få en bra mix. Nu har vi en del svenskar och det kommer tillföra mycket, säger Lotta Törnered, Arbetsmarknadsenheten.

Jobba nära med AL-skolan

Att jobba nära med AL-skolan, där många av barnen i Bullerbyn går i skolan, är viktigt och kan utvecklas. 

– Tanken är att utveckla det samarbetet. Vi har samma barn som bor här som går hos oss. Vi har även rastvakter från Mötesplats Bullerbyn och vårt fritidshem kommer nästan att bo här ute under våren, säger Annica Bohman, som jobbar på Astrid Lindgrens skola.

20 maj blir det också en resa till Kolmården. Flera lokala företag och föreningar hjälper till ekonomiskt.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: