Annons:

Sök

Annons:

  • Premiär för årets stora sommarutställning på Näs –

    Anneli Karlsson och Karin Eliasson är förväntansfulla inför premiären av utställningen om Lennart Hellsing.

  • Premiär för årets stora sommarutställning på Näs –
  • Premiär för årets stora sommarutställning på Näs –

    Det orientaliska rummet på utställningen.

Premiär för årets stora sommarutställning på Näs – "Höga förväntningar"

På lördag är det premiär för Astrid Lindgrens Näs stora sommarutställning. "Babel, babbel & bananer – Lennart Hellsings lustfyllda värld" ger en bred inblick i det rika författarskapet.
– Jag har blivit överraskad över hans enorma produktivitet, säger Astrid Lindgrens Näs Karin Eliasson.

Ibland beskrivs Astrid Lindgren som drottningen av svensk barnlitteratur och Lennart Hellsing som kungen. 

Lennart Hellsing, som föddes 1919 och dog 2015, är en av den svenska barnbokslitteraturens största författare genom tiderna. Att sammanfatta hans breda produktion är svårt – men Astrid Lindgrens Näs gör sitt allra yttersta under sommaren. 

I morgon är det premiär för utställningen "Babel, babbel & bananer – Lennart Hellsings lustfyllda värld". 

– Mina förväntningar är stora. Att jobba med den här utställningen har varit fantastiskt roligt och jag tycker att den är innehållsrik. När man jobbat med en utställning som man tycker har mycket att berätta, så hoppas man att den ska nå många och bli en upptäcksresa för många, även för de som tror sig känna att de känner Hellsing, säger Karin Eliasson, som tillsammans med utställningsproducenten Anneli Karlsson arbetat med utställningen. 

Hon hoppas att utställningen ska ge en mängd aha-upplevelser. 

– Jag tror att väldigt många har en slags relation till Lennart Hellsing. Det här kan bli en slags barnnostalgi. Jag hoppas att det är många som kommer hit och att det här blir ett dragplåster. Vi vill väcka aha-upplevelser och få människor att tänka: "Oj, var han så här verksam?" eller "Var han så här betydelsefull?", för den känslan har vi själva upplevt. 

Enorm reportoar

Astrid Lindgren och Lennart Hellsing var verksamma under ungefär samma tidsepok. 

– Det är verkligen kungen och drottningen. Båda två har varit väldigt betydelsefulla för formen av barnlitteratur. Det hände något i mitten av 40-talet, det var en levande debatt och det tog en vändning där, vi gick in i någon slags modernism. Dock jobbade Astrid mer med prosa och Hellsing mer med lyrik, ramsor och musik. De har kunnat existera parallellt utan att inkräkta på varandra. 

Krakel Spektakel, Kusin Vitamin, Bagar Bengtsson, Här dansar Herr Gurka samt Lapprika papprika puddingpastej tillhör hans mest kända verk. Men hans reportoar och produktion är enormt mycket större än det. 

– Jag tror inte att det går att tänka sig svensk barnlitteratur som den ser ut i dag utan honom. Han kom in i rätt tid och betydde så mycket för att han tyckte att barnlitteraturen skulle hålla en hög konstnärlig kvalitet. Den bilden var jätteviktig för honom. Att man inte skulle tumma på kvaliteten för att det var barnkultur var hans patos. Debatten han tog för det är jätteviktig för den kvalitet vi har i dag. 

Varför blev Astrid så mycket större?

– Astrid har blivit större för att hennes böcker har översatts i mycket större utsträckning. Det är svårare att översätta språkkullerbyttor och rim på ett bra sätt. Astrid har fått spridning på ett helt annat sätt. Men alla barn har sjungit ramsorna och nästan alla känner till Krakel Spektakel eller Herr Gurka. Det har alla barn sjungit, så han finns i vårt kulturarv utan att alla känner till namnet. Astrids namn lär vi oss när vi är sex år. 

Flera olika rum

Utställningen är byggd i flera olika avdelningar. Ett rum är fyllt med tidningsklipp, intervjuer och en biografi över Hellsing som författare och kulturperson. Ett annat rum innehåller också information, men dessutom en lekmiljö som ska vara stimulerande för barn. 

– Den avdelningen handlar mycket om förhållandet till ord och språk, hans idé om att man måste få in rytm och rim. Det ska bli en känsloupplevelse för barnen. Lennart Hellsing gjorde skolradio, barnradio, vistexter och skivor. Det här rummet visar på hans enorma produktivitet. 

Ett annat rum ska vara väldigt interaktivt för de yngre. 

– Teater var väldigt viktigt för Lennart Hellsing, han älskade att klä ut sig själv och gick gärna i färgglada kläder. Han var en estradör och det har vi velat lyfta. Den här avdelningen visar mest påtagligt att den här utställningen ska väcka lust hos barnen, att de kan skapa eget och inte bara konsumera. 

Ett helt rum är vikt åt Hellsings Bananboken. 

– Det är ett av hans mest filosofiska verk, där han försöker skildra bananernas värld. Jag tror att det är mycket av hans egen syn på livet. Filosoferandet var en viktig del för honom. 

Odlingstält

Delar av årets sommarutställning har flyttats ut i trädgården och i prästgårdsparken har Näs rest ett odlingstält där grönsaker som inspirerats av Hellsings berättelser och ramsor växer. 

– Här ska det bli grönare och grönare under sommaren. 

Lördagens invigning är fullspäckad. Bland annat blir det en cirkus-show med Cirkus Cirkör och en droppjakt. Senare på eftermiddagen visar också Vimmerby Kulturskola i samarbete med Vimmery Bio filmen Krakel Spektakel.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: