Annons:

Sök

Annons:

Pom lärde AL-eleverna om HBTQ-frågor –

Pom Sandhagen föreläste för AL-skolans elever om HBTQ-frågor. Foto: Simon Henriksson

Pom lärde AL-eleverna om HBTQ-frågor – "Viktigt att fundera"

För den som inte följer den traditionella cis-normen kan livet i en småstad vara svårt. Nyligen utbildades samtliga elever från sexan till nian på Astrid Lindgrens skola om HBTQ-frågor.
– Det kan kännas viktigt att få bekräftelse på att en inte är ensam, säger Pom Sandhagen, som föreläste för eleverna.

I två omgångar utbildades nyligen AL-skolans äldre elever kring HBTQ-frågor. 

Eleverna fick veta mer om vad de olika begreppen står för. Föreläsaren Pom Sandhagen, som till vardags jobbar på RFSL i Göteborg, pratade med ungdomarna om sexualitet, kön, normer och hur de påverkar oss. Hen försökte också lära eleverna en mängd olika begrepp. 

– På det här sättet är jag inte ute och föreläser så ofta, kanske en gång om året. Men när jag jobbar för RFSL och anti-diskrimineringsbyrån så är jag ute en till två gånger i veckan, men då är det vuxna jag föreläser för, säger Pom Sandhagen.

Hen gillar att prata för ungdomar. 

– Det känns alltid fint. Det är viktigt att börja fundera som ung, många har funderingar och kanske känner sig ensamma eller inte vet saker. 

Hur stor är kunskapen?

– Det är nog ganska blandat. De jag har pratat för har grundläggande kunskaper. 

Bjudits in av Fabriken

Pom Sandhagen hade bjudits in på initiativ av Fabriken. 

– Det är viktigt för att öka medvetenheten och för att lyfta frågan för HBTQ-personer som kanske tycker att det är svårt eller jobbigt. Det kan finnas människor som har låga kunskaper och det är viktigt att jobba med ungdomar, men jag tror att den här generationen har kommit ganska långt, säger Anja Persson, ungdomspedagog i Vimmerby kommun.

Anja Persson känner att det finns en större förståelse för människor som bryter mot normen numera. 

– Framför allt hos äldre ungdomar, de säger att de kan väldigt mycket också. Det tyder på att skolan har informerat om det här. Jag tycker att det märks över huvud taget i samhället, Pridefestivaler blir större och större och på fler och fler ställen. Det går framåt. 

Märker ni av att människor som sticker ut gentemot normen mår dåligt i Vimmerby?

– Nej, i min yrkesutövning märker jag inte av det. Kuratorer kan nog känna av det, många ungdomar har tankar kring det och vissa kanske mår dåligt av en viss jargong eller så. 

"Bekräftelse på att en inte är ensam"

Det här var tredje året som Fabriken anordnade en dag med HBTQ-tema. 

– Vi hoppas kunna göra det och försöker jobba med det här kontinuerligt. Skolan är en bra arena att nå alla ungdomar i kommunen, så vi kommer nog fortsätta så länge skolorna vill, säger Anja Persson.

Pom Sandhagen tycker det är viktigt att eleverna får den här informationen. 

– Det kan kännas viktigt att få en bekräftelse ibland på att en inte är ensam, på att en inte är konstig. Jag tror att det här väcker många tankar och frågor och det är kul. Det kan också vara skönt att internet finns och där kan en kanske upptäcka någon. "Jag visste inte det här om dig" och så vidare. Framför allt i mindre städer och kommuner, där människor kan tro att de är ensamma eller konstiga, säger hen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: