Annons:

Sök

Annons:

  • Vid Vimmerby Camping och Nossenbadet har det varit fullt av besökare i år, kanske tack vare den ökade andelen utländska gäster. Foto: Sara Åstrand

  • 2020 var det inte alls många turister som besökta turistbyrån i Vimmerby. Foto: Arkivbild

Första sommaren utan restriktioner på två år – de utländska turisterna har hittat tillbaka

Ännu är pandemin inte över, men det är första sommaren på två år som vi lever utan restriktioner på semestern. Det har synts tydligt på antalet utländska besökare som kommer till Vimmerby, nu har de hittat tillbaka och besöksnäringen frodas. 

Annons:

Tillväxtverket presenterar statistik om antalet gästnätter på anläggningar runt om i Sverige. I Vimmerby visar det att de utländska gästerna ökade med över 500 procent under juni månad, jämfört med samma period förgående år. Det syns även en klar ökning på antalet besökare på turistbyrån i Vimmerby. 

– Vi har ungefär 250–350 turister som kommer in varje dag. Jag började jobba i år, men under pandemiåren kunde turistbyrån klart se att det var mindre folk över lag, säger Therese Hasselkvist som arbetar på Vimmerby turistbyrå.

Att det är en sommar utan restriktioner har verkligen visats tydligt. Totalt var det 6 743 utländska gästnätter i Vimmerby under juni 2022. Samma period i fjol var det 1 113 besökare. Årets första pandemiår, 2020, var det endast 226 utländska besökare i Vimmerby under juni. 

Majoriteten är tyskar

En klar majoritet av de utländska gästerna i Vimmerby är tyskar, då över 40 procent av de utländska gästerna kommer från Tyskland. Därefter kommer danskar och norrmän. På Turistbyrån i Vimmerby är det främst tyskar som kommer in, men även många danskar. De svenska turisterna hittar oftast informationen på annat håll. 

– Det är en liten andel svenskar, men det handlar om mer specifika saker än vad man kan göra i Vimmerby.  

Tidigare har Dagens Vimmerby rapporterat om rekordsommar för många turistmål och boendeanläggningar, däribland Vimmerby Camping, Oxgården och Stadshotellet. I juni var det 28 procent av gästnätterna som spenderades på hotell. 

Therese Hasselkvist tror att de flesta som besöker Vimmerby endast stannar några nätter, men de finns även de som stannar flera veckor, då kan campingar vara en bra boendeform.  

Astrid Lindgrens Värld lockar mest

Besöksnäringen i Vimmerby frodas till störst del tack vare vår kära barnboksförfattare. Astrid Lindgrens Värld står högst upp på att-göra-listan i Vimmerby. När turisterna har bockat av det kommer många in till turistbyrån och frågar vad det mer finns att göra under resten av deras vistelse.  

– Det finns även många andra Astrid-relaterade saker att göra, som att besöka Katthult och Bullerbyn, säger Therese Hallkvist.

Det lockar även med den småländska naturen där populära turistmål är Norra Kvills nationalpark och Virum älgpark. 

Annons:

Sara Åstrand

saraaastrand@gmail.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: