Anders Fransson från Brantestad har kämpat för fiber i många år. Foto: Privat
I över fyra år har Anders Fransson i Brantestad stångat sig blodig för att hans bygd ska få fiber. Nu är han, och därmed även cirka 400 åretruntfastigheter, i hamn. Projektet väntas kosta närmare 30 miljoner kronor.
– Det känns givetvis jättebra, säger han.
Brantestadbon Anders Fransson har kämpat för fiber under många år. Nu har ett avtal med Telias dotterbolag Zitius signerats – och närmare 400 fastigheter med åretruntboende i den östra kommundelen kommer få möjlighet att ansluta sig till det nya nätet.
– Det verkar som att vi har lyckats att få fram fiber nu, men förutsättningen för att lyckas är att folk som skrivit under intresseanmälningar nu också går med. Vi har varit jätteaktiva och fick till det här först när vi lyckades få kommunen att skriva över bidraget vi beviljats från Länsstyrelsen på oss.
"En överlevnadsfråga"
Utöver de närmare 400 fastigheterna tillkommer ett antal fritidsfastigheter.
– De är inte bidragsgrundande, men Telia kommer gå ut till alla sommarstugeägare också. Jag tror att det kan bli 500 fastigheter totalt, det blir ett stort projekt.
För Anders Fransson innebär beskedet att många års kamp nu är över.
– Det är jättekul. Det är över fyra år sedan jag började titta på det här och det är en jätteviktig del för bygden. Jag är personlig anhängare av fiber och har haft det som arbetsredskap sedan mitten av 90-talet. Det är en överlevnadsfråga för bygden och vi har fått till en ypperlig lösning. I och med att vi har fört över bidraget till Zitius så behöver vi själva inte göra några större ekonomiska åtaganden.
"Kom mycket lämpligt"
It-föreningen räknar med att få cirka 16-18 miljoner i bidrag. Totalt är projektet kostnadsberäknat till 28 miljoner kronor. Anslutningen för varje fastighet kommer att ligga på drygt 20 000 kronor.
Fransson hoppas att avtalet med Zitius också ska leda till bättre mobiltäckning.
– Vi kommer själva betala tio-elva miljoner och det är väldigt mycket pengar som vi betalar till Telia. Då är det inte för mycket begärt att de hjälper oss med mobila lösningar. Det vill vi väva in i projektet nu när Telia stänger kopparlösningen som finna här.
Förra veckan meddelade Telia att man stänger ned kopparledningen vid 25 stationer i kommunen, bland annat i Brantestad.
– På det sättet kom det här beskedet mycket lämpligt, säger Anders Fransson.