Staffan Samuelson på Musteriet i Djursdala och Patrik Axelsson på Axelssons i Aby ställer upp med sina verksamheter när Matrundan arrangeras i Småland 17-18 september. Foto: Micael Rundberg och Ossian Mathiasson/Montage
Matrundan arrangerades för första gången förra året och satsningen föll väl ut. 95 procent av de medverkande verksamheterna var nöjda med utfallet och två tredjedelar hade fler besökare än förväntat. Syftet med Matrundan är att få fler att upptäcka den lokala maten. Att handla lokalt innebär möjlighet till fler arbetstillfällen samt en hållbar livsmedelsförsörjning.
Så ser upplägget ut
Nu är evenemanget tillbaka och Matrundan arrangeras 17–18 september med fler deltagande gårdsbutiker och mathantverkare.
”För de som är nyfikna på den lokala maten finns det goda möjligheter att besöka sina favoritställen och att upptäcka nya pärlor när över 60 gårdsbutiker, mathantverkare, caféer och restauranger runt om på landsbygden i länet håller öppet hela helgen”, säger projektledare Anna Carin Pålsson i ett pressmeddelande.
Nytt för i år är att Länsstyrelsen, arrangör av evenemanget, samverkar med Kronobergs och Jönköpings län som genomför mat- och gårdsrundor samma helg.
”Detta innebär att det är 200 verksamheter i Småland och på Öland som håller öppet för besökare under helgen”, säger Anna Carin Pålsson i ett pressmeddelande.