Annons:

Sök

Annons:

Behovet i Vimmerby: 200 nya lägenheter till 2020

Konsulten Jonas T Sandelius säger att Vimmerby lider av stor bostadsbrist. Foto: Simon Henriksson

Behovet i Vimmerby: 200 nya lägenheter till 2020

En ny bostadsförsörjningsplan antogs av kommunfullmäktige på måndagen. Den säger att det behövs mellan 25 och 50 nya lägenheter per år för att motverka bostadsbristen.
– För tillfället är det en stor bostadsbrist i kommunen, säger konsulten Jonas T Sandelius.

Annons:

Vimmerby kommun lider av en stor bostadsbrist. 

Det var slutsatsen i den bostadsförsörjningsplan som lades fram för kommunfullmäktige i går. Enligt planen behövs 25 till 50 nya lägenheter varje år. Fram till 2020 behövs 200 nya lägenheter. 

– Vimmerby påminner mycket om liknande kommuner, det är samma typ av förutsättningar och samma bostadsbrist som råder här som i andra kommuner. Det har uppkommit de senaste åren, kanske mycket till följd av den invandring som har varit, men det sker även ett ökat barnafödande och en inrikesomflyttning, säger Jonas T Sandelius, som tagit fram bostadsförsörjningsplanen tillsammans med flera andra. 

Han bedömer bostadsbristen i kommunen som "stor för tillfället". 

– Vi har kommit fram till att det behövs mellan 25 och 50 lägenheter per år för att motverka bostadsbristen. Gentemot de senaste åren är det offensivt, men det är också för att det har varit för defensivt de senaste åren. Därför är behovet så stort just nu. 

Hade behövts tidigare

Det finns ett större behov av vissa bostäder än andra. Framför allt krävs det fler hyresrätter i flerbostadshus, enligt bostadsförsörjningsplanen. 

– Fram till 2020 behövs det upp till 200 nya lägenheter och framför allt behövs det fler i bostadshus. 

Hade den här planen behövts ta tidigare?

– Det kan man säga. Samtidigt delar Vimmerby den här situationen med många andra kommuner. Man har inte vågat se det här behovet komma, eftersom befolkningsutvecklingen varit negativ de senaste åren. I efterhand hade man gynnats av att ha byggt rätt typ av bostäder. Det är vissa typer som behövs och gör man de här satsningarna gynnar det boendet överlag i kommunen.

Att bygga just den här typen av bostäder ska möjliggöra en flyttkedja. 

– Det gör att nyproduktion även kan gagna låginkomsttagare, men det förutsätter en flyttkedja, då nyproducerade boenden lär vara dyrt för låginkomsttagare. Just nu finns en låsning i bostadsmarknaden, där äldre eller ensamma väljer att bo kvar i villor eller småhus. Hur blir flyttkedjorna om man bygger en viss typ av boenden? Man behöver vara införstådd i vad det skapar för ringar på vattnet.

För få har byggts centralt

En annan slutsats är att få för få bostäder byggts centralt och i attraktiva lägen. 

– Det är i centralorten som det största behovet finns. Sedan måste man titta på hela kommunen, men det stora behovet finns i centralorten.

Kommunfullmäktige ställde sig bakom bostadsförsörjningsplanen, som man kallar för "riktlinjer för bostadsförsörjningen för Vimmerby kommun". 

– De var positiva och ser att behovet finns och att man behöver komma igång. Det är en lång process att gå vidare med och även om planen inte löser alla frågor, så är det ett steg på rätt väg. 

Brist på vård- och omsorgsboenden

Jonas T Sandelius tror inte att behovet kommer vara borta efter att 200 nya lägenheter byggts. 

– Det borde vara så att det finns ett fortsatt behov efter 2020 och det är bra om man har en långsiktig strategi, som sträcker sig ännu längre fram. Kanske först om tre år kan man börja producera det här antalet lägenheter och då ligger man efter.

På fem års sikt kommer det också råda brist på vård- och omsorgsboenden i kommunen. 

– Andelen äldre människor har ökat och kommer att fortsätta att öka i kommunen. 

Fotnot: Bostadsförsörjningsplanen har tagits fram på uppdrag av kommunstyrelsen. Den har tagits fram av Vatten och Samhällsteknik AB och arbetet har skett i samarbete med kommunens stadsarkitekt Sara Dolk och samhällsbyggnadschefen Miklós Hatházi. Under arbetets gång har även Vimarhem, Karin Holmgren, enhetschef för kommunens äldreomsorg, Narges Sadeghi, enhetschef för integrationsenheten samt Sirpa Lumme, verksamhetschef för funktionshinder och hälso- och sjukvård varit delaktiga.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: