Annons:

Sök

Annons:

Nu tas nästa steg efter de omfattande dialogerna:

Maria Bolin under ett av kommunens dialogmöten runt om i kommunen. Foto: Simon Henriksson

Nu tas nästa steg efter de omfattande dialogerna: "Resan är inte slut här"

Det började i Tuna i november och avslutades i Södra Vi i maj. Kommunens dialogtour har varit runt på samtliga orter och nu har allt sammanställts.
– Men resan är inte slut här, betonar Maria Bolin, samhällsplanerare på kommunen.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Satsningen på dialogtourer, som varit en del av arbetet med översiktsplanen till 2050, tog sin början i Tuna den 21 november 2021. Den sista dialogtouren var i Södra Vi den 16 maj i år. 

Efter att dialogtouren gick i mål började det stora arbetet med att sammanställa vad som framkommit under de olika dialogerna. 

– Sammanställningen har följt upplägget vi har haft på dialogen med att inte klumpa ihop det, utan att ge bilden från exempelvis Tuna och från de övriga orterna samt de övriga dialogerna. Vi har ju haft den digitala dialogen, dialogen med barn och unga som är en stor och viktig grupp samt dialogen med näringslivet, säger Maria Bolin, samhällsplanerare på kommunen som hållit i trådarna. 

Det som beskrivs i sammanställningen är vad som har hänt under dialogerna.

– Det beskrivs inte vad det blir av det. I den pågående översiktsplanprocessen är en del att ta hand om de större, övergripande frågorna. Det kan handla om hur viktig kollektivtrafiken är, mark- och bostadsfrågor, industrier och trafiksäkerhet i allmänhet. 

"Preliminära planen"

Under vintern ska sammanställningen gå ut på samråd. 

– Vi vill fånga upp det och frågan gentemot alla vi har träffat är om vi lyckats fånga upp det. Är det något vi missat eller ser det bra ut? Jag hoppas verkligen att man inkommer med synpunkter.

Tanken är att det ska bli en remissrunda under december och januari. 

– Det är den preliminära planen. Det är mycket frågor som kommit in och det var inte bara kring dialogerna i översiktsplanen enbart. Det har kommit in synpunkter och frågor som inte specifikt behandlas i översiktsplanen. Det är allt från mer öppenhet och flexibilitet i organisationen, frågor som rör de mötesplatser som finns, trygghetsfrågor och hur man organiserar. 

Uppsamlingsmöte i november

Men innan sammanställningen går ut på samråd är tanken att hålla ett större uppsamlingsmöte digitalt runt november månad.

– Vi vill få till det brett och få ta del av bilderna av hur dialogerna har sett ut. Nu vill vi höra hur tankarna går framåt. 

Hur tycker du att dialogtouren gick med lite reflektion till det?

– Det har lagts ned ett stort arbete internt. Vi har fått ett stort förtroende genom att folk har dykt upp och varit delaktiga. Nu är det viktigt att förvalta det och ta tillvara på intresset. Alla frågor har förstås inte kommunen rådighet över, men tanken är någon form av överlämning där frågorna fångas upp av respektive verksamhet. Man får göra kartläggningen utifrån olika verksamheter och se till att det genomförs. Vi har inte samlats kring planen framåt men hoppas kunna göra det inför det digitala uppsamlingsmötet.

800 personer har deltagit

Uppskattningen är närmare 800 personer deltagit under de 25 olika dialogerna. 

– Vi är jätteglada att man tyckt till och det har varit ett fantastiskt mottagande med närmare 800 personer i alla dialoger. I andra kommuner som är betydligt större har man nått klart färre på sina håll. Samtidigt är 800 kanske en försvinnande liten del av alla som bor här. Vi har nått många unga och äldre runt om i orterna. Den gruppen vi kanske missat är unga vuxna och personer i medelåldern. 

Maria Bolin är noga med att poängtera att arbetet fortsätter.

– Resan slutar inte här. Man måste hjälpas åt för att få verkstad och förhoppningsvis kan dialogerna ha en viss effekt hos allmänhet och föreningar i form av att man tar tag i saker och ting. Alla har en del i att hjälpa till med utvecklingen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: