Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
 • Nu kan Eken komma att rivas – planerar för många nya bostäder i Vimmerby

  Nu kan Eken, som stått öde sedan 2015, komma att rivas. Foton: Ossian Mathiasson

 • Nu kan Eken komma att rivas – planerar för många nya bostäder i Vimmerby

  Skicket på Eken blir bara värre och värre.

 • Nu kan Eken komma att rivas – planerar för många nya bostäder i Vimmerby

  Under första halvåret 2023 hoppas Samhällsbyggnadsbolaget i Norden kunna riva Eken.

 • Nu kan Eken komma att rivas – planerar för många nya bostäder i Vimmerby

  Bolaget tror att man kan tillskapa ett 80-tal lägenheter på tomten.

Nu kan Eken komma att rivas – planerar för många nya bostäder i Vimmerby

Eken har stått tom och öde sedan 2015. Nu kan vår tidning avslöja att fastigheten kommer rivas och ett 80-tal lägenheter kan byggas på platsen.
– Vi hoppas kunna riva fastigheten första halvåret 2023, säger Ola Svensson, regionchef på Samhällsbyggnadsbolaget i Norden.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Historien om Eken har haft många vändningar genom åren. I närmare 40 år var det ett kommunalt äldreboende, men efter att kommunen beslutade sig för att lämna Eken under 2015 har det stått öde. 

Kommunen sålde Eken till Anders Hermansson, som i sin tur sålde vidare fastigheten för mer än den dubbla summan tiöl fastighetsbolaget Agnig Xani AB. 

Bolagets vd berättade då om planer på att skapa ett nytt äldreboende i fastigheten. Planer som det aldrig blev något med.

För drygt två år sedan köpte Samhällsbyggnadsbolaget i Norden fastigheten. Några definitiva besked kring vad fastighetsbolaget ska göra med Eken har inte varit kända.

Nu kan Dagens Vimmerby avslöja att fastigheten – som med tiden nästan blivit en skamfläck i Vimmerby – med största sannolikhet kommer rivas.

– Vi har jobbat på här under sommaren och kommer ta fram ett rivningslov för fastigheten. Med största sannolikhet kommer vi att riva fastigheten, säger Ola Svensson, chef för Region Syd inom SBB.

När kan Eken komma att rivas?

– Det är inga formella beslut tagna, men det är så våra tankegångar ser ut internt. Vi hoppas kunna riva fastigheten under första halvåret 2023. Det känner vi att det finns ett behov av ur säkerhetsaspekt och som det ser ut nu kommer vi riva den.

Varit ett tillhåll

Fastigheten har till och från varit tillhåll för en del personer. En del vittnar också om att väggar och annat är på väg att vittra sönder.

– Vi har mycket på platsen för att besikta och utreda fastighetens status. Det har trillat ned en del skivor, men det är ingen fara för säkerheten i stort. Samtidigt kan det inträffa saker, om det är många obehöriga i fastigheten, med trasiga fönsterrutor om de slagits sönder och liknande.

Är det fortsatt ett tillhåll för en del?

– Det känner vi inte. Vi har kontinuerlig bevakning av fastigheten och någon fara för stunden finns det inte som vi ser det. Faran är om man bryter sig in i fastigheten och skär sig på en ruta och så vidare.

Planerar för många lägenheter

När Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, som bildades 2016 och äger samhällsfastigheter och hyresrätter i hela Sverige, väl fått Eken riven finns planer på bostäder på den attraktiva tomten.

– Vi har identifierat ett behov av nya bostäder här i Vimmerby och det kommer vi fokusera på framgent. Detaljplanen tillåter bostäder och när konjunkturen också tillåter det tänker vi börja bygga bostäder.

Byggsverige plågast just nu av kraftigt ökade priser på material och med en osäker bild kring konjunktur och omvärdsläge kan det dock dröja ett tag.

– Omvärlden är vad den är och byggkostnaderna för stunden är väldigt höga. Samtidigt inser vi att vi inte kan ha fastigheten stående där längre. Vi har sett behov av nya bostäder i Vimmerby och då ser vi den här tomten som lämplig.

Hur många bostäder kan det röra sig om?

– Det är inte helt klarlagt i dagsläget, men jag tror nog att man kan tillskapa ett 80-tal lägenheter. Det är lite beroende på våningshöjd och så förstås.

När kan ni skrida till verket med de här planerna?

– Det vågar jag inte sia om. 

Det skulle i sådana fall, om det blir verklighet, röra sig om hyresrätter. Eken var i många år det största vård- och omsorgsboendet i Vimmerby men kom att ersättas av anläggningarna Vimarhaga och Borghaga.

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: