Annons:

Sök

Annons:

  • Gymnasiet testade nytt koncept som föll väl ut:

    Maya Brink, Mia Brink och Ellen Pettersson tog chansen att stifta bekantskap med de olika programmen på Vimmerby gymnasium. Foto: Ossian Mathiasson

  • Gymnasiet testade nytt koncept som föll väl ut:

    Agnes Hägg. Felicia Eklöf och Saga Karlsson från Hultsfred och Målilla besökte Vimmerby gymnasium under programkvällen. Foto: Ossian Mathiasson

  • Gymnasiet testade nytt koncept som föll väl ut:

    Foto: Ossian Mathiasson

  • Gymnasiet testade nytt koncept som föll väl ut:

Gymnasiet testade nytt koncept som föll väl ut: "Aldrig fel"

Vimmerby gymnasium testade ett nytt koncept och visade under en och samma kväll upp alla gymnasieprogram för elever från årskurs åtta och nio.
– Vi är väldigt nöjda med upplägget, säger Karolina Stolth, intendent på Vimmerby gymnasium. 

Annons:

Vimmerby gymnasium slog under måndagskvällen upp dörrarna för framtida gymnasieelever som fick möjlighet att se sig runt på gymnasieskolan och prata med både lärare och elever som redan går på de olika programmen.

Till skillnad från tidigare års upplägg med öppet hus på gymnasiet fick ungdomar i både årskurs åtta och nio chansen att stifta bekantskap med alla program och profiler under en och samma kväll. 

– Vi valde för första gången att även inkludera årskurs åtta-eleverna för att ge dem möjligheten att kunna se skolan och besöka de olika programmen redan nu. Vi bjöd in elever från Kisa, Västervik, Mariannelund och Hultsfred för att ge dem möjligheten att se vad vi har att erbjuda, säger Karolina Stolth. 

Vad ser du för fördelar med att bjuda in elever som går i årskurs åtta?

– Vi ser i många lägen att valet redan är gjort vid den här tiden för de som går i årskurs nio. Att kunna ge unga en inblick redan i årskurs åtta är aldrig fel. De får möjligheten att titta på fler program än vad de kanske har riktat in sig på, säger Stolth. 

"En av de viktigaste dagarna"

Programkvällen på gymnasiet lockade många elever som står inför valet av vilken gymnasieskola och vilket program de ska välja. Både lärare och elever fanns på plats för att svara på alla frågor som kan underlätta valet. 

– Vi ser öppet hus som en av de viktigaste dagarna när det kommer till nya elever och vi kommer ha en besöksdag för kommunens niondeklassare i november. 

Gymnasiet valde för andra året i rad att presentera alla program under en och samma kväll. 

– Tidigare år har vi haft tre kvällar där vi har haft två program per kväll. Nu visar vi upp alla program under en och samma kväll, det gör vi för att eleverna ska ha möjlighet att se alla program. Tidigare var det så många kvällar att hålla reda på så vi tycker att detta upplägg är bättre. 

"Ha ett fortsatt öppet sinne"

Det var runt 200 elever från både årskurs åtta och nio som kom till gymnasiet i måndags. 

– Alla program verkar ha haft många besök under kvällen och vi fick alla känslan av att eleverna var intresserade och ställde många frågor. Att vi har alla program på plats under kvällen ger också eleverna möjlighet att se och besöka program de annars kanske inte skulle tänkt på till sitt gymnasieval.

Vad har du för uppmaning till ungdomarna inför gymnasievalet?

– Ha ett fortsatt öppet sinne och gör ditt val utefter vad du själv känner. Det är klart att mamma och pappa kan ha en påverkan, men i slutändan är det elevens eget val. Vi ser också att det har funnits ettor som har valt helt fel program för att man har valt vad kompisen har valt. 

Eleverna uppskattar initiativet

Agnes Hägg, Felicia Eklöf och Saga Karlsson från Hultsfred och Målilla var några av besökarna på programkvällen. 

– Vi tycker att det är bra att vi får möjligheten att se hur det kan vara på ett annat gymnasium. Här finns några program som inte finns i Hultsfred, säger Agnes, Felicia och Saga. 

Maya Brink, Mia Brink och Ellen Pettersson går i årskurs åtta och tog chansen att besöka majoriteten av programmen. 

– Det är väl intressant att höra vad man kan göra på de olika programmen. Vi ska besöka alla program om vi hinner, säger Maya och Mia Brink. 

Funderar ni mycket kring ert kommande gymnasieval?

– Lärarna pratar mycket om att man snart ska välja och då är det klart att man tänker på det och känner press, säger Maya Brink. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: